Rabu, 12 Mac 2014

TERIMA KASIH NUFFNANG, TERIMA KASIH LINE

Persediaan sebelum ke overseas

Assalamualaikum....

Hi everyone...lama betul iols x update blog ni...bz sungguh la kan...erkkk bz ke maleh lebih....hihihi...kesian blog aku ni..dah cukup berkepam agaknya...dah tuan blog nya MALAS! haruslah REDHA!

Kalau olls baca tajuk kat atas ni...haruslah uolls tau kn cerita pe yg iolls nk share dgn uolls hri ni....

1) PASSPORT

     benda ni WAJIB!!! sebab tade benda ni, memang hai hai bai bai le jwbnya uolls....
      alah kl tade boleh bikin ma...1 hari sudh siap...byr je RM 100( 2 tahun) @ RM 300 ( 5 tahun)
       tips :- kl uolls nk jimat duit,  buatle 2 taun...means RM 300 boleh dapat 6 tahun kn...
                     kl nk jimat msa menunggu,  terus buat 5tahun le...
       tpi iolls rasa lebih kurg je...hbis tu ko xkira pulk duit minyak tiap kali nk pegi renew ko nya passport tu kn...hehehe...:-)
        make sure korang dh bawak picture siap2 ye, kl nk pic ko tmpt imigresen tu bit mahal le compare dgn kedai n PLEASE jgn nk bg officer pic selfie
        korg  pulak
       
        one more thing, pastikan PASSPORT korg still valid lgi ye atleast 6 buln/ lebih.

2) VISA

      kat sini korang kena alert la,country yg korang nk pegi tu ade requirement tuk VISA tak, kl ade...kena le buat ye...kl tak...hai hai bai bai le
      jawabnya....nk apply visa ni...korg boleh g dekt travel agent...pndai2 le survey travel agent yg kenakn charge yg minimun.

3) PAKAIAN

       kaji le dulu musim negara yg korang nk pegi tu, kl time summer xpyh le nk bazir space beg dgn nk bwk bnyk2 bju sejuk, stokin tebal, sarung tgn n etc..
        but kl sebaliknya...harusle bawak ye!!

4)  KASUT

        Dah semestinya ko dtg sana, nk berjalan2 kan....so xperlu le nk berheels bagai kat sane....jgn nk jdi mak jemah sgt boleh tak....
         n kasut jugak hrusle ikut tema.....eh salah!!! Ikut musim ye...

5)  MAKANAN

        Bawak le bekalan sikit....tuk jimat kos...takut susah nk cri makanan halal n bit costly kn kl tmpt2 yg susah nk cri makanan halal ni...

6 )  DUIT CURRENCY

       Tukarle  secukupnya untuk keperluan di sana t n yg penting untuk SHOPPING!!!

7)   Last but not least, JANGAN LUPA BALIK  MALAYSIA semula....ingatle orang tersayang...hehehe:-)