Ahad, 30 April 2017

Resipi : Bubur jagung cha cha and sago

Assalamualaikum semua ....

Cuti2 ni rajen pulak nak wat menu tuk tea time yang acah2 fefeeling rajeen kan...ececece...
Lama dah teringin nak makan bubur jagung ni..so jom le kita sama2 ke dapur dan bertukar jadi chef tuk dapur sendiri ... hihihi

Bahan2 dia
Jagung ayam brand 2 tin
Santan kotak kecil 1 kotak
Cha cha 1/2 cawan ( ikut suka, nak lebih pun boleh jugak)
Sago 1/2 cawan ( ikut le nak banyak pun boleh)
Gula melaka 2 sudu besar
Gula pasir 5 sudu besar, yang ni nanti ikut uolls sebenarnya kalau suka manis lebih le sikit kalau tak suka manis, kurangkan le..seeloknya lebihkan manis pada senyuman je...ciaciacia
Garam secubit
2 helai daun pandan di simpul

Cara2:-
Didihkan air dan masuk cha cha hingga masak , angkat dan toskan
Sago pun wat cara seperti cha cha okay
Lepas tu korang satu kan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan masak dengan api sederhana hingga mendidih santan tadi, kacau tau jangan tak kacau lak nanti santan pecah tak cantik lepas tu masuk kan air dalam 2 cawan mac tu tunggu hingga didih lepas tu masukkan pulak jagung, cha cha n sago then kaco lagi hingga masak . Siap! Sedap di makan waktu panas or sejuk ..nyummmm





Jumaat, 28 April 2017

REVIEW : FAST AND FURIOUS 8

Assalamualaikum semua....

Korang dah tengok belum fast and furious 8. Dah tambah tolak lebih kurang 2 minggu jugak lak cita ni kuar kat panggung kan. Aku masa awal2 cita ni kuar hari tu dah p tengok , harus excited lebih. Punya la takut seat best habis, gigih register GSC nak beli tiket online kan , hehehehe . Dah berminggu tengok baru sempat nak update review nya hari ni...well memang lama dah update, cuma mood malas tu lebih, hahaha !


Even banyak komen2 yang aku baca kata yang kali ni tak berapa nak best sebab kurang part lumba2 tu tapi bagi aku best je, memang aku rate 10 bintang terus, hahaha over tak jemah ???

Bagi aku cerita ni best coz selain ade aksi ade gak lak part2 yang lawak tu...eh memang banyak jugak la part yang lawak tu , kalau korang nak tau kena la cepat2 p tengok kan, kalau nak cerita detail kat sini nanti macam tak best lak korang tengok nanti.

Masa aku tengok hari tu pun memang full la panggung time tu, siap ade scene ade parents yang bawak anak bawah umor 18 tahun tak di benarkan masuk, siap gaduh2 lagi, hahaha, yela yang parents nak bawak anak dia masok kan, tetap nak bawak masuk, yang pekerja tu cuma jalankan tugas dia, dah sah2 kat situ tulis tuk 18 tahun ke atas kan, sabar la dik , mane tau esok ade kuar dekat astro first, boleh le tengok kan ....

Cerita ni ok je bagi aku cuma awal2 tu ade scene yang bit xxx tu , so tak berapa sesuai la untuk budak2 bawah umor ni ...

Okay guys selamat menonton!


Rabu, 12 April 2017

REVIEW NOVEL : Shh...I love you

Assalamualaikum semua...

Rasa macam lama jugak le tak update review novel kat blog ni ... sekarang mood nak membaca novel tu semakin ke laut ...hihihi ...

So latest novel yang i baca cerita Shh..I love you, ala yang sekarang kuar kat slot akasia tv 3 tu, tapi masa beli novel ni dulu tak tau lak yang novel ni akan di dramakan... hehehe

Motivasi tuk habis baca novel ni sebab novel dia nipis je, tak tebal so tak kan spend masa yang banyak tuk habiskan novel ni ...gituuuu...


Rasanya ni karya 1st dari penulis ni sebab tak penah lagi jumpa novel lain from her...atau aku yang tak tau...hihihihi...

Okay jum layan sinopsis dia ...



Review aku :-

Drama version, ade lain sikit dari novel version . hehehe ...

Overall okay la cerita dia, santai2 je...menarik dan excited nak habiskan  :)






Selasa, 11 April 2017

KERIA GULA MELAKA SIMPLE

Assalamualaikum semua

Hari tu pi jalan2 kat melaka memang teringin nak jugak nak beli kueh keria yang femes tu...bila sampai tengok ramainya orang...ramainya yang q...memang malas la .... so tak jadi beli ...
Kebetulan last week naik cameron so beli banyak jugak keledek , asalnya nak rebus nak makan gitu sajo...mood terlebih rajin pulak so tengok gula melaka pun ade stok kat umah...so let's do it yang simple aje kan...eh haruslah sedap okay even simple...hihihih

Mula2 korang kupas la kulit keledek ni dulu, then potong dadu dan basuh bersih and lepas tu rebus hingga empuk ya keledek tu .... dah kata balik dari cameron kan...so iolls guna keledek purple ni, bukan putih or merah .... hehehe :)


Dah rebus empuk, so boleh lah toskan keledek tu tadi tunggu hingga sejuk seikit tuk korang lenyek kan...eh actually tak tunggu sejuk pun takpe..sebab nak lenyek kan tu guna senduk nasi tu..mudah gitu....hehehe...


Lepas tu boleh le gaul dengan tepung gandum sikit ... make sure tepung uolls tak banyak sangat sebab nanti bila tepung lebih dari keledek kueh korang dah x sedap


then uli guna tangan k...bagi tepung ngan keledek tu bergabung ...ceh..ayat aku ... hahaha


lepas tu boleh la bentukkan kita nya kueh keria ni ... bulat besar bulat kecil bulat semua ... hehehe


purple uolllsss


So lepas tu boleh la goreng kan dia sampai kuning keperangan okay



Lepas dah goreng tu boleh le prepare kan bahan tuk wat sira dia pulak...

so bahan2 tuk sira dia ,
gula melaka
gula pasir
garam sikit
and air
sume bahan2 ni korang jerang kan dia sampai dia jadi pekat k

kacau hingga gula melaka and gula pasir larut dan jadi pekat

Agak2 dah pekat dan likat tu boleh le kecik kan api dan masuk kan kueh yang dah di goreng tadi


Kaco hingga dia menjadi sarang kat kueh kita tu ... haha betul ke term sarang tu ...:p

siap dah..2 versi satu bersarang 1 lagi yang pololesss...hehe

nyummmmy!!
okay selamat mencuba :)