Selasa, 10 September 2013

RESIPI PAVLOVA YANG RINGKAS, MUDAH DAN SEDAP

ASSALAMUALAIKUM....
HI!
hujung minggu hari tu ape je aktiviti korang....
Aku...duk rumah sambil menggebukan badan ni...wahhhhh:-(
Ape lagi...mestilah makan dan makan dan kroh kroh....zzzzz

Hari ni aku nak share dengan uollls resipi PAVLOVA, gigih weh aku buat sabtu lepas...
Senang giler nak buat Pavlova ni....bahan dia pun simple sangat2! Sumpah tak tipu :-)

Bahan -bahan dia, 

- putih telur, 4biji
- 1 sudu tepung jagung
- 1 sudu esen vanila
-1 sudu cuka makan
- gula, dalam suku cawan
- whipping cream
- buah2n (seeloknya yang masam sebab pavlova tu dah manis)

Cara-cara dia,

- panaskan oven uolls dalam 150 darjah

- putar kan putih telur tadi, (AWAS!!pastikan tiada bendasing2 lain okey) dan letak gula sedikit demi sedikit sehingga ia berkilat atau bertanduk.

ha macam ni ye...nampak tak tanduk tu...^_^

* nak tau ia dah bertanduk ke belum, cuba telangkupkan mangkuk tu tengok putih telur tu stay je ke tak...kalau dia tak jatuh maknanya dah ade tanduk la tu* - petua orang ramai

-lepas tu boleh le masukkan tepung jagung, esen vanila dan cuka makan dan putar lagi sehingga bahan tadi sebati.

- lepas tu boleh le letak ke atas kertas khas tuk membakar di dalam oven, dan buatla ikut bentuk yang uolls suka, nak buat mini pavlova ke, love shape ke, circle ke...ikut suka ko nobbb..mak tak kisah

- boleh le bakar dalam satu jam @ satu jam lebih sikit dengan suhu 130 - 140 darjah. ...(bila marigue korang dah masak, jangan terus keluarkan dari oven, tutup suis dab buka pintu oven sikit, biarkan ia seketika di dalam oven tu, jangan tanya aku kenapa sebab jawapan cerdik yang aku ade, merigue tu tak kan lari ke mana pun...:p )

Bahan tuk krim dia, korang putarkan whipping cream tadi sehingga ia jadi kental...lepas tu boleh le saputakan @ ratakan ke atas merigue korang yang dah masak tadi, 
lepas tu boleh le hias dengan buah strawberi...anggur ke, kiwi ke peach ke...ikut suka uollls....i letak strawbery je), then taburkankan dengan manik colourful tu dan boleh le letak strawbery syrup tu...nk guna yang coklat pun boleh je....

Lepas dah siap tu, sejukkan seketika dalam fridge, dan lepas tu sedia tuk di makan...kurang dari 30 minit ko akan dapati ia licin....laku keras beb!

comot betul pavlova aku ni...aishhh...malu nak tepek kat sini weh...

walaupun rupa pavlova aku ni sungguh tak semenggah =(, hahaha...tetapi selang kurang dari 10 minit ia telah menjadi seperti picture di bawah

okey terliur dah bila tengok balik ...so nyummy...
 ** ceh puji diri sendiri dengan so nyummy **

p/s :- 'juri-juri' request lagi pavlova next week...LOL 

Okey selamat mencuba, mudah dan sangat sedap :-)

15 ulasan:

  1. Aniz : rasa pun sedap ... simple je buatnya ... rasa tak berbaloi kan nak beli (ketepikan rupa pavlova yang tak semenggah itu , hehe)

    BalasPadam
  2. Sy da try buat...org kate lua nye rangup n dlm lembut..tp sy pye xde rangup pon lua nye...kenape ye...hehee.....

    BalasPadam
  3. Sy da try buat...org kate lua nye rangup n dlm lembut..tp sy pye xde rangup pon lua nye...kenape ye...hehee.....

    BalasPadam
  4. nora zana : masa dah masak tu awak immideately kuarkan dri oven ke @ biarkan seketika dalam oven tapi degn pintu oven dibuka sedikit ?

    BalasPadam
  5. biasa beli dan orang bagi je..
    ni nak kena buat sendiri la plak..
    baru berbaloi kan?

    Set Bersalin/Berpantang Shaklee Khas Dari Pengedar Shaklee Terbaik

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah ... memang berbaloi bila buat sendri ...

      Padam
  6. na tanya kak, sudu tu sudu besar ke kecil??

    BalasPadam
  7. Memang dok cari resepi pavlova. Nampak sedap sangat. Tak sabar nak try...mohon amik resepi ya..thanks

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh2...mesti puas hati dapat makan hasil sendri ...

      Padam
  8. Sang at menarik...Akan mencubanya nanti

    BalasPadam
  9. tq for sharing sis :)
    nk tnya la, msa sejukkan tu luar oven atau dalam oven

    BalasPadam
    Balasan
    1. dalam oven sis...bukak sedikit pintu oven tu ye :)

      Padam