Selasa, 23 Julai 2013

I WISH ....

.
.
.
.
.
.
boss akan keluarkan notis PEAK PERIOD IS OVER...OFFICE HOUR BACK TO NORMAL...esok
.
.
.
.
.
tapi
.
.
tapi
.
.
janganle berharap sangat
.
.
cewahhhh...mentang-mentang dah ade blog sume ko nak luahkan dalam ni ye
.
.
tapi sikit je lagi...sabar ye ^_~..dari zaman trainee dulu, dah biasa kan...:)
.
.
tata!!;)




Selasa, 9 Julai 2013

JANGAN LUPA NIAT PUASA

Assalamualaikum

Esok, 10 July 2013 = 1 Ramadhan, Alhamdulillah
So uollsss jangan lupa tau baca niat puasa
tau tau tau


Nak baca doa tuk harian boleh, nak baca niat yang untuk sebulan terus pun boleh
Kalau takut terlupa boleh la baca niat sebulan kan

Salam Ramadhan untuk semua muslimin & muslimat
Semoga kita beroleh manfaat & keberkatan di bulan mulia ni. Amin.


Ahad, 7 Julai 2013

SPA DI RUMAH

Hi guys!!

hujung-hujung minggu ni best sangat kan kalau dapat manjakan diri kita
ye i wish boleh pegi spa la kan
but mayb costly la kan kalau kita nak pegi selalu
so why not kita lakukan di rumah saje

ohhhh heaven...
kita mulakan dengan manjakan kaki kita ye
so aku gunakan  spa garam kaki


gunakan lebih kurang 2 sudu garam kaki dan larutkan di dalam air suam, janganle panas sangat, elok2 tujuan asal kau nak manjakan kaki terus jadi lain :p
rendam sehingga air suam tadi dah jadi sejuk...
lepas tu boleh le gosok tumit tu dengan heel scrapper tu buang le ketuat, kulit2 mati dekat kaki tu
nikmat ooiiiii
kau akan rasa sangat relax
agak2 nak rasa macam kat spa..ko mintak le tolong adik ke sape ke..hehehe
aku buat sendiri je....

lepas tu boleh le kita proceed dengan badan pula ye



untuk badan aku guna gel mandian rempah dan gel minyak zaitun
wangi tau bau dia

cara dia  just campurkan 2sudu mandian rempah dan 2 sudu mandian minyak zaitun
gaul hingga sebati (ingat nak masak ke gaul hingga sebati, hihihihi)
lepas tu boleh le lumurkan atau sentalkan di badan uolls especially tempat-tempat yang berlipat tu
so tade le hitam lagi kat siku uollls
tade le hitam lagi belakang tengkuk tu
kulit pun halus & lembut je tau
syaratnya kena le rajin buat

sape yang ade masalah bau badan tu boleh le cuba, in sha Allah selesai le masalah bau badan uolls tu kan
and harga untuk set sume ni termasuk yang kaki tadi murah je tau
less than RM 100/-
dan boleh tahan sehingga sebulan
alah korang just buat spa ni 2/3 kali seminggu pun dah ok dah kan

kalau berkemampuan tu @ sangat2 banyak masa boleh le pergi spa kan :p
lagi best kot...hehehehe

untuk you all yang berminat nak dapatkan SET SPA ni boleh le ke Spa*D*Rumah  

 




WHAT IN MY BAG

Assalamualaikum

Selalunya uolls especially girl ape je yang akan korang sumbat dalam beg korang tu
Mesti macam2 harta karun kan..hihihih...same goes to me...
dat y le pentingnya beg yang besar..eh tapi tade le beg yang super duper besar tu
orang kata nice size

1) PURSE - ni penting, tak bawak ic, lesen, duit macam mane nak kuar kan
2) PHONE - uish...janganle tak bawak pulak even korang tade bf/gf...hape ni penting tau n make sure bateri full ye
3) KAMERA - sebabkan blackberry nya kamera tak cantik, so kita guna alternatif lain untuk dapatkan pic yang cantik ye...baru puas hati aku!!

 





4) EYE LINER  (black & grey color), lipice , blusher & compact powder - tak perlu heavy makeup but jangan la pula terlalu pucat muka uolls tu...tak kira le kita keluar tuk tujuan ape, penampilan tu harus ye.
5) CERMIN - perempuan dengan cermin berpisah tiada :p



6) REXONA
7 ) LOTION MUSTAJAB - ni agak2 kalau kaki uolls dah lenguh bejalan boleh le sapu ye...n e best thing sebab yang delima ni bau dia sangat wangi okkkk...bau dia tade le menganggu korang bila korang dekat public
8 ) VICKS - ni kalau rasa pening ke apa ke...boleh le sapu dekat tempat2 berkenaan ye..:p
9) DETTOL HAND SANITIZER - benda ni WAJIB uolls bawak ye...banyak sangat kuman di sekitar kita
10) EUBOS HAND REPAIR & LOSYEN MINI JOHNSON - ni untuk masalah kulit kering uolls & bau dia sangat wangi especially EUBOS HAND REPAIR
11) BODY SPLASH - agak2 bau wangi dah hilang boleh le spray kan...hehehehe

3 jenis tisu  

12 ) TISSUE
     - WET TISSUE - KLEENEX ni untuk uolls nak bersihkan makeup uolls kan masa nak solat
     - LACTACYD - ni untuk miss V anda, kebersihan itu penting!!uolls boleh dapatkan tisu ni di WATSON 
        @ GUARDIAN dengan harga RM 5.00 
     - TISU BIASA - lap peluh kat dahi...hihihih..


13) NOTE BOOK & PEN - ni untuk catat pe2 je la yang rasa yang kita nak tulis tu 
      nape muka kucing tu comel sangat macam nak kena gigit2 je kan

ni tade le banyak sangat kan...okeleh ni..kalau ibu-ibu tu yang ade baby rasanya kena tambah lagi 1 bag tuk letak diapers baby, susu lagi, extra baju...kan kan kan :)


RESIPI : PUDING ROTI SOS KASTARD

Assalamualaikum

Teringat dulu masa zaman sekolah rendah, tiap kali rehat mesti nak cari kuih ni, kalau kebetulan hari tu ade mesti nak beli 2@3, sebab dia sedap sangat...biasele aku ni mane penah makan cukup 1...hihihi, masa tu aku tak tau pun nama kueh ni apa...hahaha..ala masa tu sekolah rendah lagi...

And hari tu 1st time aku buat sendiri puding roti, aku ni memang suka sangat makan...(no wonder le aku tak kurus2, hehehehe) 1st time try ni tade le jadi sangat,,,bentuk dia pun tak cantik...but my mom n my adik said
SEDAP...wooooo....tak tau la depa nak jaga hati i je ke apa...:p

Bahan A :-

Fresh milk (tak kisah le dutch lady ke nestle ke , ikut le uolls nak guna brand ape)
8 keping roti (tak kisah le brand apa, gardenia ke, masimo ke)
Kismis
Sedikit butter

Bahan B :-

3 Sudu gula halus
2 sudu butter dicairkan
2 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung

Bahan kuah :-

1 tin susu cair
2 sudu tepung kastard
1 sudu gula


Cara-cara

- Sapukan butter pada roti (step ni tak buat pun tak pe)
- Koyakkan roti tadi dan letak dalam loyang yang kita nak bakar dia nanti
- Taburkan kismis
- Rendamkan roti kita tadi dengan fresh milk
- Kacau atau gaulkan bahan B tadi dan tuangkan kedalam loyang yang kita rendamkan roti tadi
- Bakar dalam suhu 180'c lebih kurang 30 minit/masak, dan biarkan ia sejuk sebelum di masukkan ke dalam fridge
-Untuk kuah, masak bahan C tadi di atas api yang sederhana
- Masa nak makan tu t boleh le uolls tuangkan sos kastard tdi di atas bread puding tu


ok selamat mencuba dan selamat menambah lemak juge nya...hehehe...:p





RESIPI : DURIAN CREPE GEBU GEBAS :)

Assalamualaikum ...
Hello guys...

Well sekarang dah musim durian semula kan...wow...my faveret tu especially yang isi dia warna kuning tu
soooooo la nyummy kan
n aku paling tak suka nak beli durian sebabb nya selalu je beli mesti dapat yang tak elok isi nya
lagi puas hati kalau dari pokok sendiri and sangat nikmat
aku memang 'hantu durian' kalau 2 biji tu memang aku sorang je la...
sedapppp woooo
rugile sape tak makan durian kan

nyummyyyyyssss
okey dah alang2 musim durian menjengah semula ni jom le kita buat durian crepe ye

Bahan-bahan

- 250gm tepung gandum
- 2 biji telur
- 500 ml santan (nak guna fresh milk pun boleh)
- sedikit garam (tak perlu banyak ye)
- pewarna (ikut le uolls nak warna ape, kuning, hijau, pink, oren eh ikut le uollss)

Filing

- Non dairy whipping cream yang dipukul kental
- Isi durian
- coklat rice (option tak nak letak pun tak pe)

Cara-cara

- Campurkan semua bahan2 tadi (kecuali bahan untuk filing), kemudian blend kan dia dan tapis.
-Panaskan non stick pan tadi (tak perlu guna minyak), dengan api yang kecil ye
- Tuangkan 1 senduk adunan tadi di atas non stick pan tadi, tak perlu di balikkan, dan biarkan permukaan  atas tu kering dan boleh le di angkat.
- Lepas tu boleh le letak whipping cream tadi di tengah2 crepe tadi, letakjuga isi durian dan taburkan sedikit coklat rice...lepas tu lipatkan ia menjadi seperti bantal gebu
- Simpan di dalam peti sejuk

so nyummyyyyy

senang je kan nak buat dia...berbaloi2 tau...dah le senang mudah lak tu...
alah kalau uollss malas sangat nak buat (macam aku la tu, hihihi) beli je
banyak orang yang jual kan...ade yang jual 5 ketul RM 10, 6 ketul RM 10
kalau aku 1 memang tak cukup...2 pun tak cukup...
kalau itu gayanya memang tak de maknanya le my diet ni
ohhhhhhhh




Rabu, 3 Julai 2013

RAMADHAN BULAN MULIA

Assalamualaikum....

Sekejap je masa berlalu kan, alhamdulillah setahun sudah berlalu dan sekarang kita bakal bertemu semula dengan bulan yang cukup mulia....

Kurang dari seminggu kita akan meyambut Ramadhan, di mana bulan yang mewajibkan umat Islam berpuasa, bukan sahaja menahan lapar dan dahaga di siang hari, tapi dalam masa yang sama juga melatih diri kita untuk menahan/ mengawal diri dari melakukan perkara-perkara yang boleh membatalkan ibadah atau pun mengurangkan pahala puasa kita pada hari tersebut. Jadi kena lah berusaha dan bersungguh dalam menjalankan ibadah puasa kita pada tahun ni...manelah kita tau kan, ini RAMADHAN yang terakhir untuk kita.

Pada kawan-kawan yang masih ade baki hutang puasa tahun lepas yang masih tak berbayar jangan lupa ganti ye, masih ada masa lagi kan...so next time jangan le bayar hutang di saat akhir.

Dan masa ni le peluang untuk kita lipat gandakan amalan kita contohnya korang boleh buat cara seperti di bawah untuk khatam Alquran ( actually aku jumpa di facebook, ade orang post - so aku share di sini)

Alquran itu terdiri dari hampir 600 mukasurat kalau dibagi dlm 30hri mnjdi 20 mukasurat per hari

Memang kalau dilihat macam susah tapi kalau dibagi dlm tiap sholat fardu akan jadi mudah . Ini ertinya , baca tiap habis sholat 4 mukasurat. Kalau bgini kita akan dapat mengkhatamkannya diakhir bulan ramadhan

Bayangkan setiap orang baca pesan ini dan mengkhatam Alquran. Bayangkan pahala yg bakal kamu raih nanti.

Ketika anda ingin menyebarkan pesan ini, setanpun mencegahnya.
Setan cakap tak usah SEBARKAN, tak penting, BUANG-BUANG MASA saja'

Sebenarnya banyak sangat kan keistimewaan bulan RAMADHAN ni, so untuk kawan-kawan saya semua selamat menjalani ibadah puasa ye dan untuk adik-adik yang baru nak belajar berpuasa tu chaiyok-chaiyok.

Kawan-kawan jom kita sama-sama  doakan untuk adik-adik dan saudara-saudara baru kita yang baru nak menjalani ibadah puasa pada tahun ni dapat menjalani ibadah puasa mereka dengan baik. Amin.



p/s: jangan le mengikut 'nafsu' ketika hendak berbuka ye, especially bila di bazar ramadhan

Selasa, 2 Julai 2013

Giveaway by zeera lily

Assalamualaikum semua...
jom join giveaway 



klik banner untuk join ye ^_^
 
 
Syarat Penyertaan 

1) Mestilah follow blog ini telebih dulu
2) Buat 1 entry bertajuk 'Giveaway by zeera lily'
3) Copy banner diatas & back link pada entry ini
4)  Dalam entry tu, copylah semua info dalam entry ini
5) Lastly, tinggalkan link pada comment entry ini


Hadiah Utama

1) Hello Kitty Mini Perfume edt from Etude House 
2) Border Lace from Camicia Kurung & Border Lace 
3) Tribal Shawl form KLShop

Saguhati

1) Hello Kitty Plusher
2) Miniature or Samples from TheFaceShop & Shiseido


Pemenang akan dipilih secara Top Referral & Lucky Draw

Isnin, 1 Julai 2013

cara terbaik untuk KUTIP HUTANG

Assalamualaikum semua

wahhhh macam ceti pulakkkk ye siap buat entry lagi pasal HUTANG
tagline penting
SAYA BUKAN AHLONG SAYA CUMA NAK TOLONG
ececece
sudahhhlahhhh

actually kita a bit rasa marah hari ni
aishhh memang muka ni nak cepat nampak tua la kan sebelum usia
not good okeyyy

so nak release sikit nak tulis jugak dekat sini
eh perlu ke...kalau tak perlu pun kita nak tulis jugak
tak kira...:p
macam mane ye nak buat pada orang yang susah sangat nak bayar hutang ni
even tak banyak pun dia hutang tapi lepas le jugak duit tu nak bagi 
adik-adik, anak buah, sepupu-sepupu duit raya nanti
kita ni kadang-kadang malas la nak gaduh-gaduh sebab duit yang tak berapa nak banyak tu
sebab silaturahim tu lagi bernilai kan --T_T
tapi sebab itu duit dari hasil titik peluh kita
mestilah kita nak balik hak kita kan
sometimes kita ni rasa ni 'pengemis' lak atas hak kita sendiri
malas le tiap-tiap bulan nak mesej orang tu tanya bila nak bayar 
dan akan berharap pada tarikh yang orang tu janji untuk bayar
end up dia tak bayar
kita balik rasa sakit hati dan marah
Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam At-Termizi dan Imam Ahmad dan Imam Ibni Hibban :-
Maksudnya :
Roh seseorang mukmin itu tergantung yakni dihalang daripada tempat yang mulia dengan sebab hutangnya sehinggalah hutangnya itu dijelaskan.

Rasulullah saw bersabda “Berhati-hatilah dalam berhutang. Sesungguhnya berhutang itu suatu kesedihan pada malam hari dan kerendahan diri (kehinaan) di siang hari”.


p/s :- agaknya macam ni la  PTPTN rasa bila peminjam-peminjam dia tak bayar hutang, adehhhh
       

AKU MEMANG SUSAH UNTUK SETIA

....
.
.
.
.
.
.
tapi bukanle aku ni playgirl okey
maksud aku susah nak setia pada satu-satu produk
kalau uolls penah baca entry aku yang  INI
aku ada cerita kan produk apa yang aku guna untuk penjagaan wajah aku
and unfortunately tade rasa keserasian kot so aku pun mule le menjengah 
ke guardian untuk mencari produk apa pulek yang hendak aku guna

actually produk lama tu still ade lagi tapi den tertinggal kat kampung pulek
habis tu no choice le kan memang kena beli baru la
niat hati memang nak cari yang sama TAPI tulah 'rambang' mata kot tengok
pelbagai brand yang ade -- hahaha--macam nak cari ape je boleh rambang mata

so dah round keliling guardian tu dalam 5X baru decide untuk tukar kepada yang ini

IMG-20130701-00632.jpg
CIK EMAS YE BUKAN WARGA EMAS YE!!

SAFI RANIA GOLD tak tau le kenapa tergerak hati untuk guna brand ni
tapi SAFI punya produk memang bagus bagi aku, sebab dulu penah pakai
SAFI BALQIS, lama jugak 'setia' dengan SAFI BALQIS and sangat puas hati
walaupun aku berpuas hati guna safi balqis itu bukanlah alasan untuk aku stay forever 
dengan dia!sebab apa? jangan tanya aku, aku sendiri pun tak tau...hahaha

okey stop melalut ^___~

bila aku decide tuk beli SAFI RANIA GOLD rasa macam dah umor baya mak-mak pulak
cisss tak mengaku tu usia mengejar kita :p
so bagi aku cuba dulu ye...nanti aku share dengan korang BAGUS KE TAK ....
hopefully ia bagus kan macam SAFI BALQIS tu

ish kalau nak dikira ni produk keberapa aku guna pun tak tau le.
alhamdulillah kulit muka ni tak cerewet
syukur


selingan : korang esok last episod untuk DRAMA TEDUHAN KASIH kan, ape lah ending dia ye...tapi kita tak dapat tengok...hukhukhuk