Khamis, 28 Mei 2015

ROSELLA PENGGANTI SIRAP

Assalamualaikum semua and hello!!


Hari tu p ke Batu Gajah then singgah ke pasar pagi depa terjumpa pulak ade yang jual bunga rosel ni ada yang panggil rosella tapi aku dah sebati memanggil dia rosel ...hehehe
So teringat la masa zaman campus dulu ada kawan aku bagi rasa air rosel ... memang sedap ...rasa dia macam masam2 sikit ... hurmmm nyamannya kalau dapat minum sekarang tengah2 panas ni kan ...

Then bila dah sampai kat rumah baru la aku masak kan airnya nak buat pati ... so lepas ni xpayah susah2 dah nak beli sirap ... yang pasti rasa air rosel ni lagi sedap dari sirap tau uolls ...


selepas di basuh !





jerang bunga rosel tadi bersama gula secukupnya dan daun pandan nak kasi aroma wangi...
jerang sehingga ia pekat okay ... :)


Rabu, 27 Mei 2015

MAGNUM KUALA LUMPUR



Korang semua mesti dah advance kan...kalau mention Magnum ni mesti masa awal2 depa bukak dulu uolls dah p serbu dah...
Aku baru 1st time p...padahal seremban ngan mid valley bukan jauh sangat pun ....
hahahahaha meh gelak kat aku ...
Kebetulan masa tu ada job street buat career fair tu...so alang2 memang terus masuk je la 

staff dia sangat friendly!




aku memang peminat vanilla so aku pilih fruitty loops :) 

oh btw, instead of korang pilih design yang dah ada dekat menu book depa, korang boleh pilih toppings korang sendiri tau ... boleh pilih 3 harga dalam RM 9.xx bagi aku berbaloi kalau nak rasa!!

nasib baik masa kami sampai tak ramai orang, tak payah beratur pun dat time ... and guess what, lepas je kita orang duduk ramai pulak orang q ... kawan aku, Ain siap cakap we all memang penarik rezeki .. lol 

kalau korang on diet boleh jugak masuk sini, kawan ko makan aiskrim, ko minum je la air kosong yang dia bagi tu hehehe sebab dia akan provide 1 gelas air kosong utnuk setiap belian magnum .. :p


sebabkan ade 1 topping tuk fruitty loops tu dah habis, so dia suruh aku pilih 1 lagi topping tuk ganti yang habis tu so aku pilih manik yang gold colour tu ... memang marvelous ...


ni kawan aku, ain pilih topping dia sendiri ,ceh dia dapat 2 kot button magnum tu ...

mine , 1st bite

mine !

dah habis, jom balik!



LAVENDER GARDEN DI CAMERON HIGHLAND

Assalamualaikum semua ... :)
Aku tau dan sedar yang content blog aku sangat le bosan...hihihi
Kadang2 jenuh aku taip backspace taip backspace sudahnya ke folder draft jugak la ... memang aku xberbakat untuk jadi penulis yang baik barangkali ... hihihihi...
Apola yang den merepek ni kan ... maafkan aku ... maafkan aku .... ;p

Lama dah rasa eh tak naik Cameron Highland and last week kebetulan ke Batu Gajah Perak so naik sebentar la ke sana ... adoi ai memang teruk jugak la jem dekat atas sinun ... dah alang2 dekat Batu Gajah so kami decide ikut jalan Simpang Pulai ... jenuh jugak nak sampai ke atas sana almaklumle dah lama tak ke sana terasa benau la jauhnya ... :p

Sesampai kat atas tu terus berhenti dekat Lavender Garden sebab rasanya ini antara yang baru dekat sini kot ... kot kot kot ... am not sure ... yang pasti den xpenah singgah sini lagi ...

Ok harga tiket untuk dewasa RM 6, kanak2 5 tahun hingga 12 tahun RM 4 ... ko rasa mahal ke tak ...
aku tak sempat nak rasa mahal ke tak...terus p bayar sebab excited nak masuk ...konon eh la...hahaha 
Punyala ekcited nak masuk sampai tak bergambar pun dekat luar tu hurm hurm :(

Memang cantik la decoration dalam situ ... terpesona jugak aku ... wah mula la terfikir nak buat laman rumah begitu ... hahaha...tinggi angan2 ko Senah!!

Di sebabkan tade sape yang nak snap kan pic aku so aku just amik pic yang syok sendiri je la...huwarghhh sodeh wey ... jum layan pic uolls ...

i want take memories here 
lots of teddy bears! i want bring it home okay!!!
purple is lavender!!

drive me home please :) 

wear your seat belt please!!
Comel kan tengok deco dia...geram!! Rasa nak angkut bawak balik rumah je ...hehehe
Oh itu deco belah bawah...actually dekat tepi2 tu pun ada lagi part yang cantik cuma ramai sangat orang then aku decide tuk naik atas dulu ... kekonon karang sebelum balik nak snap pictures la dekat situ lagi ... konon okay...means...memang nan hado la kan :(


cak!
okay cukup dekat bahagian bawah...so kita teruskan perjalanan kita ke next part okay ... let's start our journey together peeps!!


opsss! picture kat atas ni ada sign exit to pulak,,tapi aku belum nak exit lagi ...
oh btw, dekat situ ade kedai souvenirs depa...monopod pun ade jual okay
memang senang sangat aku nak berselfie kat atas tu nanti ... yeayyyyy !!!

cantik sangat dia punya deco!!

korang boleh petik bunga ni tau
1 tangkai RM 2, 6 tangkai RM 10
Kat atas tu ada garden bunga yang macam kat atas ni, memang cantik...meriah sangat berwarna warni uolls .... ade kuning, pink, merah, putih, peach & mestilah hijau warna daun dia :p hihihihi

Okay kalau sebut Cameron Highland tak sah kalau tade starwberry kan...kat SINI pun ada tau ...
200gm RM 10, petik sendiri ... memang fresh sangat!!

memang aku petik terus ngap je la time tu kan !!

bestnya kalau buat pavlova :p
abaikan muka yang bam bam itu fokus pada ranumnya strawberry itu!!

petik jangan tak petik 
Okay lepas penat petik starwberry, boleh le lepak sat kat cafe dia ... open cafe concept ...
Memang best, starwberry milk shake d best ke babom!! sedap sangat uolls ...

sume sedap ... harga pun tak mahal sangat, berbaloi okay :)
Sebelum pulang moh le kita begambar kenangan sikit lagi ...

my love, my everything :)


the lavender ! opss sorry to that guy .. hehehe
Pelik kan aku ni , masuk lavender garden tapi pic lavender nya satu ni je! haru betul ko senah
Last time masa aku g CAVERSHAM,AUSTRALIA nak tengok ladang lavender depa, tutup pulak sebab depa bukak bulan 12 je, sebab dia berbunga time bulan tu je...so now dapat dah tengok depan mata...puas hati aku!!!

Okay hujan dah turun so jum kita balik...eh before balik beli la souvenirs dulu kan ...
di sebabkan aku tak berapa suka dengan bau lavender so aku tak mau beli dia punya lotion ke sabun ke perfume ke ...so i decided ...

comel kan ... :) tq mummy :)
ade jugak jual accessories macam gelang , cincin, n etc
so i bought the rings ,,,fefeling nora danish sat hahahaha!!
sebelum balik jum la singgah ke pasar depa dulu

boleh beli strawberry dengan harga yang lebih murah, bunga, keledek, sayur2 ... semuanya lebih murah ... so shopping sakan dekat sini okay!!


mak aku borong sayur2, aku p beli petals ni, amoi tu nak jual kat aku 1 box RM 10, hahaha banyak sangat nak buat apa, so aku cakap nak sikit je, dia bagi kat aku 1 plastik RM 5 ...boleh le buat mandi bunga ...kui kui kui



Kisah orang seumor hidup tak pernah dapat rose, eh ada dulu sekali from my mum masa convo so nak fefeling dapat rose rela aku beli sendiri...hahaha :p 
Amoi tu kata rose ni boleh tahan sampai 2 tahun sebab dah di awet...tah ye tah tak ...aku iyakan jela but so far masih okay lagi rose aku ni ,, :) Kalau korang suka rose biru , kita sama , give me 5 sikit!

Dah puas shopping , duit pun dah banyak kuar so moh le kita pulang ye .... :p

Jumpa lagi next entry :)


Khamis, 21 Mei 2015

KEBAIKAN GREEN TEA @ TEH HIJAU

Assalamualaikum semua .... and hi!
Lama sangat dah x update blog aku ni ...
Kebizian & kepenatan melanda!
Seriously aku rasa macam nak collapse je sekarang
Keja more than 12 hours/day! lembu pun tak kerja macam ni!!!
hahaha...memang la ,yang p samakan dengan lembu dah kenapa,,memang la tak sama ye tak ...

Well...mukadimah aku dah lain dari tajuk yang aku state kat atas kan ... kikiki...biasalah nama pun mukadimah ...
Actually ada related tau ... sekarang dengan jadual yang pack macam ni of corus la aku stress, so bila aku stress mesti aku nak makan banyak ... ko bayangkan aku boleh habiskan 2 bungkus nasi goreng lepas waktu keja...padahal aku tak skip pun lunch...gila weh ... n bila aku timbang berat aku hamik kau terus naik 3kg...terus aku gosok2 mata ni tak caya angka yang kuar kat penimbang aku tu ....
Lagi buat aku percaya yang aku dah gemuk bila baju yang aku pakai rasa macam sendat n kat lengan ni terasa macam lengan abam sado pulak !! adoi ai nya pun ... 

then aku p google kaedah yang selamat tuk kurangkan berat badan ni tuk orang yang macam aku 
1) tak mau consume apa2 ubat kurus ... takut weh ...
2) susah nak control makan!!! kekonon nak buat diet atkin ... rentikanla
3) malas senaman!!!!!!!!!! ni kena seru banyak ni sebab malas sangat... hahaha yola dah acik balik kul 9 tiap2 hari acane nak p jogging petang2 ni ... **alasan orang malas semata**

so aku ada google dengan disiplin minum teh hijau pun boleh jugak...
tapi jangan le expect minum teh hijau semata ko boleh kurang 30kg..
camtu boleh bungkus tokey2 ubat kurus ni kan ... 

Antara kebaikan teh hijau ni 
1) mengurangkan berat badan
2)menurunkan paras kolestrol
3)  bagus tuk kulit

and banyak lagi actually... 

and selama ni aku consume teh hijau dari BOH je then campur perahan lemon sikit, memang nyaman rasa dia, and semalam jalan2 dekat guardian ternampak lak shape-tea ni ...aku tanya pekerja ni dia cakap teh hijau gak,then sampai rumah baru cari2 tade pulak state teh hijau @ green tea dekat kotak dia .... **muka blur**

Tapi aku suka tea ni sebab rasa dia macam teh bunga tu...sedap weh...serious tak tipu ...
Plus dia jugak berfungsi tuk detox ...so tade la ralat sangat tersalah beli teh ni...plus lepas aku minum teh ni semalam badan aku rasa macam ringan sikit ... yeayyy!! but dont expect u may loose 30kg lepas sehari minum teh ni ye ... hahahaha...

oh btw if korang berminat nak cuba teh ni boleh la p ke guardian ye ...

big box , 25 teabags RM 32
small box, 7 teabags RM 8