Isnin, 20 November 2017

BERHADAPAN DENGAN PENYEWA YANG TAK BAYAR SEWA


Assalamualaikum ... 

Kerja aku menuntut untuk aku stay sendiri which is jauh dari family , sebab opis n rumah parents jauh around 2 hours perjalanan sob sob sob, boleh je nak ulang alik, tapi ceq tak larat hehehe 

Sebabkan tu jugak le aku kena menyewa (cant afford nak beli rumah sendiri lagi, In Sha Allah one day, Amin) . Rumah sekarang alhamdulillah, aku suka sangat dekat dengan opis aku, 5 minit drive sampai dah opis, dekat kan ? hehehe bahgia hidup .

Few months back, sorang housemate aku dapat kerja baru, so dia cari rumah laen yang dekat dengan opis baru dia, sob sob sob, so aku iklankan untuk mencari penyewa baru ... ade yang berminat datang tengok dan book . Yes setel dah sebab dah dapat penyewa baru , no deposit , just bayar tuk sewa bulan tu je. Yes silap kami di situ :( Please jangan ikut cara kami ni, beranggapan semua orang tu baik dan boleh menunaikan janji BAYAR SEWA ON TIME !

Masuk bulan ke dua duduk, dah buat perangai, bayar lewat dari sepatutnya dan ketua rumah kena jadi macam pengemis untuk mintak sewa . Dia bayar jugak walaupun lewat dari due date . Sob sob sob 

Masuk bulan ke tiga , terus tak bayar dan hilangkan diri . Start hilangkan diri dari akhir bulan ke dua duduk. Hinggalah tarikh due date suppose bayaran sewa , masih tak nampak muka, ketua rumah wassup tanya bila nak bayar sewa, di biar sepi, hurmmm , kita tau dia baca , tapi di biar sepi . 

Ketua rumah amik keputusan untuk tukar lock rumah since barang2 dia ade lagi dekat rumah, which is dia tak boleh lari macam tu je without bayar sewa 1st kan. 

So ketua rumah decide cari penyewa baru for kemasukan next month, but till now, 20.11.2017 penyewa lama masih tak bayar sewa n amik barang2 dia . And kami confirm dia akan datang sebab ade barang dia yang value dia tinggi so nak x nak dia akan bayar tuk amik barang dia semula...just tak tau bila, as her promised 6.11.2017 n mayb dia ade datang rumah tapi tengok lock rumah dah bertukar dia ade wassup tanya ade orang kat rumah or x sebab nak amik barang2 dia, then again promised hujung bulan pulak.

Life is simple, sekali kita ni mungkir janji and tak inform kita mengapa , kenapa , bagaimana hahaha so rasa2 patut ke kita nak percaya orang tu lagi. Please dont!!!

Lesson from here :-

Please amik depo atleast sebulan for security and utilities. Kesian nanti bila jadi macam ni, orang laen yang kena cover sewa untuk manusia macam ni.

Macam cerita kat atas, cepat2 tukar lock, kalau korang rasa ade barang2 dia yang value tinggi dalam rumah tu.

Mayb boleh amik photocopy of ic , contact number relative for urgent case.


Sebenarnya setiap masalah tu boleh je kita selesaikan, cuma jangan larikan diri n diamkan diri. Bila kita larikan diri n diamkan diri macam tu terus menyusahkan orang laen, even kita rasa apa yang kita wat tu tak susahkan orang , hahaha , level confident tinggi betul gitu ye :p

Tapi takpelah, just tunggu je la bila dia akan bayar, kalau tak bayar mayb i can disclose muka dia, phone number dia, fb dia kat sini kot kan...hehehe ...takpe kita tutup aib orang in sha Allah Allah tutup aib kita nanti , just i share story kat sini untuk uolss amik pengalaman i ni tuk sama2 kita berjaga2 k 


Okay tata :)








Rabu, 15 November 2017

SYAMPU BAGUS UNTUK RAMBUT GUGUR


Assalamualaikum semua  , apa habaq ?

Sekarang ni aku ade problem rambut gugur yang sangat ketara...aduhai...stress tau, faktor umor maybe kan, yela umor pun dah masuk 3 series. Hehehe

Ade jugak usha2 kat watsons untuk syampu for hairfall tu tapi tu la yakin tak yakin je nak beli
Takut tak berkesan lak nanti kan, aduhaiiii

So far yang aku baca ramai kata syampu himalaya bagus tapi yang wat aku was2 sebab ramai komen kata rambut akan jadi keras bila pakai syampu tu...aduhhhh terus tak jadi lak nak cuba hehehe

Korang ade tak any tips or syampu yang bagus untuk masalah hairfall ni. Nasib baik la jenis rambut aku jenis lebat so tak nampak la sangat 'botak' tu kan .

Harap2 uolls sudi la share dengan ioollls k. xoxo

Khamis, 26 Oktober 2017

Hello Kitty Happy Meal From Mc Donald


Assalamualaikum and sawadikap everyone :)


Korang yang hello kitty lover tu sempat tak collect collection yang Mc D kuarkan tuk happy meal set dia baru2 ni, cute jugak kan ...




memang cute hello kitty set ni, ade 4 design tuk di miliki, which is tiap minggu akan kuar yang baru, so hari ni last collection kuar n yes aku sempat grab . hehehe :) yebidabidu

Dari 4 ni , ade 1 yang last week nya tak sempat nak collect, sob sob sob , nak wat camne, takde rezeki, masa gi tu dah sold out , frust jugak le , hehehe

Eh kereta dia pun not bad gak kan, paling aku suka design yang 1st week kuar tu, smart ooo keta dia, tapi aku tak beli lak yang keta tu ...aduhaiii





teko hello kitty masa week 1st tuk hello kitty collection, sempat grab hehehe, yang ni adik belanja so since orang belanja aku amik jugak la kek lava fav aku ni ngan hot capucino , dasar menternak lemak betul aku , memang naik lemak sangat sekarang ni kan ...hahaha



Yang pic atas ni lak tuk minggu ke dua, yeayyy sempat grab, tapi boleh tahan jugaklah nak q masa tu , berset2 orang beli time tu, ade yang amik hello kitty ade yang amik kereta so aku pilih hello kitty le baru gegurl , keh keh keh

Frust jugak la sebab tuk design minggu ke tiga tak sempat nak grab sebab masa sampai kat MC D tu dah sold out, tinggal kereta je, since q pun panjang and aku tak minat sangat nak collect design kereta tu, xpe la, malas nak q and g makan nasi ayam penyet lagi best ... hahaha

And hari ni lak last collection dah kuar , sebab takut sold out lagi hari ni, kul 10 aku dah g kat MC D, hahaha over jugak, eh tak pe ade jugak yang sama over macam aku , hahaha sebab ramai je q tadi semata2 nak grab collection yang ni



untuk last collection ni beli 4 set, hahaha over jemah. since anak2 buah aku manjang tak sempat je nk grab collection b4 ni, so auntie dia belikan le untuk depa siap2, alah budak2 tak heran pun bega ngan air milo tu, depa lagi excited dengan mainan ni, since depa jauh nun kat perak sana, auntie la kena habiskan bega ngan air milo tu ha ...hahaha c ternak lemak lagi .

Staff Mc D pun bertabahlah ye sebab sorang beli bukan 1 , 2 set ade yang datang terus amik 10 set, mayb ramai yang kirim kan, yela nak g sendri working day, susah sikit kan...hehehe

Korang sempat grab tak? hehehe