Khamis, 11 Julai 2019

LOTION WANGI FROM DRUGSTORE


Assalamualaikum and hello guys ... 


Last weekend sajalah p usha watsons even tade sales yang teruja sangat nak p tetap jugak la nak p kan nama pun kedai 'dadah' hihi so memang aim nak cari losyen since saja lah nak tukar losyen baru even yang hat lama banyak lagi! ish! 


So sampai dekat department Good Virtues Co tu nampak la few lotions , wah macam menarik je kan nak cuba tengok packaging dia tu so cuba la bau  one by one dia punya range lotion tu biasala nak beli mesti nak bau dulu kan kang tak wangi mula la tak mo guna pulak...hiks!


Basically dia ada 4 range la extra moisturising, anti aging, intensive care and radiant and renewing and ada two size , in tube (small) (RM 10.XX) and bottle (big) (RM 16.XX) and beza harga pun 
RM 5 je so for me better beli yang big size terus kan but if you prefer untuk travel purpose boleh la beli yang tube tu betul tak ?? convenient sangat kalau gitu untuk bawak travel kan .


Lepas dah bau sume range yang ada so i decide amik yang big botol for radiant and renewing sebab antara 4 variance tu yang ni plaing wangi !:) 








Sabtu, 23 Februari 2019

CARA DOUBLE CLEANSING


Assalamualaikum semua and hello :)



Aku confirm korang mesti pernah dengar word double cleansing kan...actually double cleansing basis step yang penting and korang kena wat dalam daily skincare routine korang .

Dulu masa aku tak tau apa tu double cleansing ni selalu pikir double cleansing tu cuci muka dua kali...😌 oh my dear u'r totally wrong about double cleansing concept...haha pity me ... 

So bila dah lama rajin2 membaca , then tau dah double cleasing tu apa ...jangan gelak please :)

Double cleasing kalau ikut kan betul la cuci muka dua kali but bukan la dengan face wash yang biasa tu tak kesah la korang pilih yang foam base ke yang kurang buih ke ... 

Double cleansing ni korang cuci muka guna oil cleanser , selalunya once a day buat ni... normally belah malam la...then baru guna cleanser biasa yang korang guna tu. 




Currently aku guna oil cleanser from Hada Labo ... Harga around RM 57 ... korang boleg je cari dekat Watsons, Guardian, Selected pharmacy, Shoppee pun ada jugak ...

Normally aku akan buat double cleansing belah malam which is aku dah tak apply any bedak or foundation or segala mak nenek makeup dekat muka sebab double cleansing ni function dia nak bersihkan 'kotoran' or benda2 yang dari makeup korang tu yang cleanser biasa tak leh nak remove kan ... macam makeup korang yang ade oil based tu dia akan bersihkan .. itu contoh ..

Cara dia , korang pump kan dalam 2-3 pump kat tapak tangan yang kering, and also make sure muka kita pun kering jugak time tu then gosok kan dekat the whole face korang sambil tu urut2 la muka korang tu then agak2 dah puas hati dah cover the whole face, letak sikit air dalam 2, 3 titikkat tapak tangan sampai minyak tu dia dah tukar jadi macam warna putih then sapu pulak dekat muka bagi rata and bilas la muka korang. Lepas tu boleh la guna cleanser biasa yang korang guna tu . Mudah sangat kan and tade alasan pun nak skip step ni actually .

Actually banyak je brand oil cleanser ni, so korang kena pilih ikut kesesuaian kulit korang. Even harga a bit pricey tapi dia quite jimat jugak sebab kita just guna sehati sekali je and for me after i did double cleansing ni rasa macam kulit lebih supple and whitehead pun yes makin kurang ...geram je dengan benda putih tu kan...

So korang yang mana confuse about double cleansing tu hopefully entry ni dapat clear kan apa itu double clenasing :)







Resipi Roti Telur Sardin Mudah Simple Dan Sedap


Assalamualaikum semua and hello :)

Aku memang peminat roti telur ... Kalau goreng roti salut telur pun layan je ... :) Memang antara 
menu yang simple, cepat and yes sedap and sesuai sangat tuk breakfat or tea time :) 

So kebetulan time extra rajin pulak so kita wat roti telur sardin la hari ni ...

So bahan2 dia 



- Roti 
- Telur 4 biji (depend banyak mana korang nak wat)
-  Sardin (depend ikut banyak mana nak wat )
- Bawang **
- Daun bawang / daun sup (ikut mana suka ) **
- Cili padi **
- Cheesedale 1 keping (optional)
- Mayonis (optional)

Bahan bertanda ** racik2 / potong dulu 
Cheesedale tu pulak boleh koyak2 kan dia 




Then sardin tadi, aku hancurkan dia macam ni , sardin ni ikut korang nak guna banyak mana ... lagi banyak lagi sedap baru la meriah rasa dia kan 






Then pukul telur dengan mayonis tadi kasi kembang macam korang nak wat telur dadar tu 




Tapi mayonis tu tak mau bagi hancur sangat , biar dia ade ketul2 macam tu sikit .. Tapi ikut korang suka macam mana, kalau tak suka mayonis tak yah letak pun takpe 

then mix kan dengan cili, cheese, then aku letak jugak la sikit lada sulah , daun bawang and bawang (tak pelah daun bawang letak bawang pun letak as long bukan mak cik and pak cik bawang ... haha 😉) and masuk kan sardin yang dah di hancurkan tadi .Lepas tu kacau sikit2 bagi bahan semua tadi sebati.



Lepas tu korang boleh la celupkan roti dalam adunan tadi ... betulk ke adunan nak panggil dia ...haha takpe asal korang paham kan...



rendam bagi the whole roti tu di salut dengan campuran bahan2 tadi .. ohh ya aku buang kulit roti yang tepi2 tu tapi kalau korang tak mau buang pun okay je :)

ready to goreng :)






Goreng guna sikit je minyak tak perlu deep fry pun and api tak besar sangat.


Okay siap dah ... boleh la layan tuk minum petang dengan secawan kopi or tea panas ...wahhh nyum 😋



So korang nak letak sos ke thousand island ke mayonis ke boleh je , tapi aku suka letak mayonis
Gebu dia nampak macam pizza kan hehehe :)