Rabu, 12 April 2017

REVIEW NOVEL : Shh...I love you

Assalamualaikum semua...

Rasa macam lama jugak le tak update review novel kat blog ni ... sekarang mood nak membaca novel tu semakin ke laut ...hihihi ...

So latest novel yang i baca cerita Shh..I love you, ala yang sekarang kuar kat slot akasia tv 3 tu, tapi masa beli novel ni dulu tak tau lak yang novel ni akan di dramakan... hehehe

Motivasi tuk habis baca novel ni sebab novel dia nipis je, tak tebal so tak kan spend masa yang banyak tuk habiskan novel ni ...gituuuu...


Rasanya ni karya 1st dari penulis ni sebab tak penah lagi jumpa novel lain from her...atau aku yang tak tau...hihihihi...

Okay jum layan sinopsis dia ...



Review aku :-

Drama version, ade lain sikit dari novel version . hehehe ...

Overall okay la cerita dia, santai2 je...menarik dan excited nak habiskan  :)






Selasa, 11 April 2017

KERIA GULA MELAKA SIMPLE

Assalamualaikum semua

Hari tu pi jalan2 kat melaka memang teringin nak jugak nak beli kueh keria yang femes tu...bila sampai tengok ramainya orang...ramainya yang q...memang malas la .... so tak jadi beli ...
Kebetulan last week naik cameron so beli banyak jugak keledek , asalnya nak rebus nak makan gitu sajo...mood terlebih rajin pulak so tengok gula melaka pun ade stok kat umah...so let's do it yang simple aje kan...eh haruslah sedap okay even simple...hihihih

Mula2 korang kupas la kulit keledek ni dulu, then potong dadu dan basuh bersih and lepas tu rebus hingga empuk ya keledek tu .... dah kata balik dari cameron kan...so iolls guna keledek purple ni, bukan putih or merah .... hehehe :)


Dah rebus empuk, so boleh lah toskan keledek tu tadi tunggu hingga sejuk seikit tuk korang lenyek kan...eh actually tak tunggu sejuk pun takpe..sebab nak lenyek kan tu guna senduk nasi tu..mudah gitu....hehehe...


Lepas tu boleh le gaul dengan tepung gandum sikit ... make sure tepung uolls tak banyak sangat sebab nanti bila tepung lebih dari keledek kueh korang dah x sedap


then uli guna tangan k...bagi tepung ngan keledek tu bergabung ...ceh..ayat aku ... hahaha


lepas tu boleh la bentukkan kita nya kueh keria ni ... bulat besar bulat kecil bulat semua ... hehehe


purple uolllsss


So lepas tu boleh la goreng kan dia sampai kuning keperangan okay



Lepas dah goreng tu boleh le prepare kan bahan tuk wat sira dia pulak...

so bahan2 tuk sira dia ,
gula melaka
gula pasir
garam sikit
and air
sume bahan2 ni korang jerang kan dia sampai dia jadi pekat k

kacau hingga gula melaka and gula pasir larut dan jadi pekat

Agak2 dah pekat dan likat tu boleh le kecik kan api dan masuk kan kueh yang dah di goreng tadi


Kaco hingga dia menjadi sarang kat kueh kita tu ... haha betul ke term sarang tu ...:p

siap dah..2 versi satu bersarang 1 lagi yang pololesss...hehe

nyummmmy!!
okay selamat mencuba :)



Rabu, 28 Disember 2016

REVIEW : ISTERI TUAN IHSAN

Assalamualaikum semua 

Korang follow tak novel yang telah di dramakan tu...Isteri Tuan Ihsan ala yang Aaron Aziz & Amyra Rosli berlakon tu la.

Best kan tengok mewah tul si Tuan Ihsan tu eh lagi best jadi si mem besar Seroja tu kan.
Aku memang jenis kalau ade novel yang di adaptasi ke drama mesti akan beli novel tu (eh tade la semua, certain cerita yang agak2 aku akan layan je, hehehe )

Memang aku dah khatam dah baca novel version nya, bila dah follow drama dia pulak memang ade la dia ubah sikit dari novel version nya.

Kiranya macam drama version ade lebih trill sikit la.
Contohnya macam kisah si adik Haziq yang sakit, family Haziq yang berhutang dengan Tan Sri apa tah nama dia (atuk Seroja ), Haziq yang terpaksa curi keja Tuan Ihsan and nak simbah Seroja dengan asid, tuk novel version memang tade yang tu. Oh lagi 1, dalam drama ni, depa akan menikah kat Dubai , tapi novel nya version kat Krabi tak silap aku. Yang penting bukan Dubai la kan.Hehehe

Tak sabar la nak tunggu ending cerita ni tuk drama version nya sebab tak leh nak agak apa yang jadi tuk next episode sebab dia dah olah kan.