Khamis, 18 Januari 2018

MY DRUGSTORE SKINCARE ROUTINE


Assalamualaikum semua


Hari ni nak share dengan uolls my drugstore skincare routine. Yes i choose drugstore instead of produk timbang kilo ! Say no to produk timbang kilo !! Nnati yang kaya yang konon2 acah founder tu kita pulak yang sengsara !!

Okay my morning routine 
Bangun pagi gosok gigi minum kopi ... lalala
Pagi2 iolls cuci muka dengan face wash Hada Labo 
Yes after a week plus guna this face wash terus ku jatuh cinta tau 
Sangar best tuk menyahkan kedegilan whitehead and my blackhead even not all but yes berkurang!
saya suka sya suka 


okay iolls guna yang ni tau memang bagus for those yang ade masalah blackhead and whitehead


kalau uolls nak cari , cari yang ade sarung gini tau so bila dah tanggalkan sarung dia dapatlah gambar macam kat atas


yang ni iolls beli kat Watsons, time tu ade promotion so harga dalam RM 23 camtu , normal price dalam RM 28 

before guna yang ni, iolls guna Pink by Pure Beauty


after almost finish this tube  i cant see any improvement on my skin so i decide to stop this 
harga yang ni dalam RM 33 - RM 35 
tapi yang ni boleh dapat dekat watsons je tau.


then for skrub pulak i akan skrub muka 3 kali seminggu
currently im using 3 types of skrub tapi yang i suka cuma dua je hehehe



sangat best , bau pun wangi je heheh



yang ni pun best

both scrub ni harga below than RM 20, i beli dekat watsons

green tea tekstur

apricot teksture

Kalau uolls notice both ade tekstur yang berbeza which is green tea dia lagi halus compared dengan aprikot

so the third scrub yang i guna yang ni


yang ni yang beli dekat hermo, tah la masa beli tu ramai je bagi good feedback tapi i xsuka sebab rasa panas bila pakai , mayb tak xsesuai dengan my skin kan


bau dia pun i tak suka , hehehe , harga tak ingat la pulak , sorry guys. =(


Next is toner, for toner i choose rose water .
Sangat best and make my skin rasa fresh!
Rose water yang i guna dari mustika ratu
i pilih white rose, harga RM 8 je .




Then after dah dap dap kan muka dengan white rose water , i akan sapu kan  serum pulak 

rose gold serum from bio-essence

i penah cita pasal ROSE GOLD WATER ni , sangat best and fresh je muka . Sekarang dia dah buat packaging baru dekat botol dia, so yang empty botol tu yang lama punya, yang still ada isi tu yang baru. I dah guna masuk botol ke 3 dah sekarang, best ke best tu, sebab i bukan jenis yang setia pada brand, suka cuba produk yang laen but this one sampai takut nak cuba brand laen sebab takut tak sebest this one!
Tapi yang ni i beli yang small botol je , harga dalam belas belas je camtu dekat watsons untuk 30 ml.
Berbaloi-baloi!!

Before ni aku guna nutox and nano white 
Tapi after dah habis 1 botol macam takde perubahan pong!
so kita tukar...kita tukar.

Lepas tu i sapu pulak krim siang or moisturizer.

botol tu comot sebab maskara i tak tutup rapat ! =(

Okay untuk day cream, i guna brand Good Virtues Co. , siap ade SPF 30 PA+++ lagi tau . Memang bagus day cream tu, melindungi muka kita dari sinar matahari. hehehe
Harga dalam sembilan belas something dekat Watsons.

TIPS : Korang kalau nak put some make on ur face harus pakai moisturizer tau sebab kalau dalam jangka panjang boleh buat muka rosak if tak pakai.
Okay next pulak i apply SUNBLOCK pulak

from pure beauty




Sunblock pilihan i yang free from paraben, lanolin and alcohol.
Penting tau yang free alcohol ni sebab boleh elak muka uolls jadi kusam in long term nanti.
Yang ni harga dalam RM 52 dekat watsons, yes produk pure beauty memang ade kat watsons je uolls
Yang best pasai sunblock ni sebab dia tak sticky pun n cepat meresap dengan kulit kita

And hari tu aku saja usha-usha Watsons then jumpa lagi 1 brand yang free from alcohol yang tu dalam RM 30 je.

Then after dah complete sume baru start make up, primer, foundation, loose powder n etc ...


For nite routine pulak 


I akan apply gel pengelupasan ni 3x seminggu, sama macam scrub 3x seminggu
Yang ni tuk buang sel2 kulit mati kalau ikut SA tu la
harga dalam belas-belas je yang ni

Then aku cuci muka , dap dap kan rose water and apply serum 

Lepas tu i akan apply pudding cream pulak 


pudding cream by pure beauty ni memang da best da bomb. sangat best uolls boleh 
baca sini sebab i penah review pasal produk best ni 

Or sometimes i akan pakai masak dari NARUKO


seyes mask ni best, fav color iolls 3 warna
merah, pink and hijau 
hehehe

but sometimes akan ada hari malas sedunia iolls
so lepas cuci muka iolls akan spray bio essence miracle bio water 


alamak harga dah tak ingat berapa, tapi sekarang dah ade yang baru siap yang ade spf tu tau 

then untuk bibir iolls akan sapu vaseline je sebab duduk dalam ekon kan so agak kering jugak le


selaen bibir boleh jugak apply vaseline ni dekat parut2 luka, parut2 jerawat , and gantikan sebagai moisturizer pun boleh tau 
untuk small size ni RM 5 je dekat watsons

Alhamdulillah muka iolls takde problem jerawat cuma sometimes dia akan ting!muncul 
so tuk kecutkan jerawat iolls akan sapu clear solution acne gel dari simplysiti 
harga yang ni RM 10 something



and last but not least iolls akan guna aloe vera gel ni tuk pengganti losyen 


Boleh beli dekat guardian harga dalam 10 something je 


So uolls boleh le share dengan iolls skincare korang pulak k =)





Selasa, 16 Januari 2018

DRAMA VS NOVEL : LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU


Assalamualaikum semua 


Sekarang memang trend kan novel di dramakan , aku pulak memang kaki novel...hurmm dulu sekarang macam krik krik krik je...hehehe
Bukanlah cakap novel tu krik krik, aku je yang macam krik krik sekarang sebab nak baca je ngantuk 
ha camno tu hehehe

Semalam lak baru nengok Lafazkan Kalimah Cinta karya Siti Rosmizah
Yang di bintangi oleh Nelydia Senrose, Farid Kamil, Nadiyah Shahab.


Ya ampun geramnya tengok nely , seyes cantik ! Nape cantik sangat ni Nely 

Hari ni aku nak cita pasal 1st episod dia, seyesly sedih episod 1st tu,
sob sob crying sob sob
Even dah penah baca novel ni, tapi aku lupa lak storyline dia camne
Nak baca semula, hurm novel dia aku dah letgo as prelove item 
Tapi yang pasti best!
So sekarang berfikir2 untuk beli baru and baca semula or
Just layan drama je 
Hurm nak beli and baca semula
Macam big malas lak aku ni 
hehehe
So korang yang ingat lagi storyline dia camne leh la share dengan aku camne cita ni 
hehehe





Selasa, 9 Januari 2018

Review Product : Pudding Cream Pink By Pure Beauty


Assalamualaikum semua 


Before ni aku penah review satu pencuci muka Pink By Pure Beauty ...
After habis 1 tube tu aku decide xmau nak tukar brand laen pulak, hihihi ... 
Kenapa nak tukar ?
tak bagus ke?
bukan tak bagus uolls, cuma aku ternampak someone review pasal satu brand ni yang after dia guna dia nya masalah blackhead and whitehead berkurang so aku tukar lah...hehehe
Jangan risau aku still pilih drugstore dari local produck yang tumbuh bagaikan cendawan sekarang
aku totally say no to local product !!


So hari tu saje la p watsons nak saje nak test2 je 
Then gi la kat kaunter Pink by Pure Beauty 

so pinky!!


So cute packaging dia sebab so pinky! hehehe
And lepas baca banyak sangat good review pasal Pudding Cream ni iolls pun terjebak la jugak
membelinya seketul ... sob sob sob
Sob sob sob sebab product ni boleh tahan pricey jugak la kan, tapi lelap mata je la hehehe 

 
yeayyy dapat dah seketui 

So dah dapat kan mesti tak sabar nak pakai malam kang before zzz kan...biasele tu awai2 mesti semangat and heksaited lebihhhhh 




Yang best product ni sebab dia Paraben free, Lanolin Free and Alcohol free
Uolls kalau nak beli skincare kena makesure benda2 ni takde dalam ingredient dia tau 
Barulah boleh guna tanpa was2 gitu
and tengok tu Made In Korea
Iolls yakin sangat ramai antara kita yang suka sangat skincare dari Korea kan
Iolls pun same jugak tapi iolls bukan la peminat Kpop tu 
seyesly nama retis depa iolls tak tau pun
hukhuk
Movie Korea yang iolls tengok dari awal sampai last episod dia
Autumn In My Heart je pung
hahahaha 
Lagu Kpop, lagi la iolls tak layan hahaha 
Okay stop melalut !!Apa kes masuk bab kpop pulak kan 



sungguh pun hitam ku pandang manis :)




ni pudding cream ye bukan puding hat makan tu , bukan puding bandung ni 




Apa yang best pasal pudding cream ni sebab dia tak sticky pun bila kita apply,
And plus melembabkan kulit kita jugak tau
masa apply tu boleh le urut2 kan muka kita jugak, fefeling dekat spa jugak kan 
hehehe