Rabu, 31 Mei 2017

DRAMA : ANDAINYA TAKDIR

Assalamualaikum semua :) 

Korang dah siap masak ke tu tuk berbuke karang ... menu apa je hari ni ? hehehe
sabar k, ade lebih kurang sejam lagi sebelum azan maghrib :) Alhamdulillah .

Petang semalam ade la aku tertengok dekat youtube cerita Andainya Takdir episod satu, eh macam syok je, macam best je cite tu lakonan shukri yahya, nina iskandar and adik Balqis.


Memang boleh layan la cite ni, best and banyak pengajaran. Cerita ni mengisahkan watak shukri yahya ni dan berkahwin dengan si Tehah, lakonan si cantik manis Nina Iskandar. Sikap cemburu buta dan panas baran si suami hingga mendera si isteri. hurm sob sob sob. Yang paling best cite ni, watak shiela mambo yang melakonkon watak sebagai emak Shukri Yahya yang duduk di kampung asik nya menjaja kisah orang sana sini, umpat sana sini, anak dia je la baiknya, anak orang lain semua tak betul, semua jahat, orang panggil peel makcik2 kepochi ..hihihi ...

So korang kalau nak tau apa kesudahan cerita ni boleh le tengok ye setiap Isnin sampai Khamis, 10pm :)





Selasa, 30 Mei 2017

PANDUAN SOLAT SUNAT DHUHA DAN DOA DHUHA

Assalamualaikum semua dan salam Ramadhan :)
Alhamdulillah, hari ke 4 today :)

Hari ni saje je nak share ngan uolls tentang solat Dhuha , waktu Dhuha di lakukan pada waktu matahari naik hingga la matahari telah berada betul2 di tengah langit, lebih kurang dalam pukul 8 sampai lah menjelang zohor, selalunya elok di lakukan dalam pertengahan, pukul 10 pagi sampai 12 tengahari macam tu :)

Solat Dhuha boleh di lakukan dengan dua rakaat sahaja dan di ulangi hingga 6 kali solat ,

" Aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala"
Bacaan dalam solat sunat Dhuha adalah surah Al-Fatihah dan di ikuti sebarang surah. Sebaiknya pada rakaat pertama surah al-Shams dan rakaat kedua pulak surah ad-Dhuha .

Dan doa untuk usai solat pulak








Isnin, 29 Mei 2017

SALAM RAMADHAN :)

Assalamualaikum semua :)

Alhamdulillah sekarang dah hari ke 3 kita berpuasa untuk tahun ni kan.

So macam mana korang hari ke 3 ni, dah heksaited ke nak beraya , baju raya, kasut raya, beg raya...hehehe ... aku ? ala dah tua2 ni kurang dah heksaited kan...ala kadar je , plus taun ni cuti raya tak lama macam taun2 sebelum ni ... sob sob sob ...i is sedih okay .

During fasting month ni la kita nak tingkatkan idadah kita kan, perbanyakkan membaca al-quran, solat sunat, bersedekah, kurangkan pembaziran, especially masa kita p bazar tu kan...memang la time tu nampak semuanya sedap, semuanya lazat dan menyelerakan...hehehe so pandai2 la ye, nama pun menahan diri kan...Harap2nya iabdah2 yang kita buat ni berterusan la ye dan istiqamah ...

Korang ade ke plan2 nak p berbuka puasa kat tempat2 yang tawarkan bufet tu, normally di hotel2 tu la kan, yang dewasa almost RM 1XX .XX tu, ish bagi aku tu la pembaziran yang paling nyata, apa kata kita start boikot benda ni, so bila kurangnya permintaan so depa akan kurangkan penawaran ... wah teori ekonomi sgt aku ni ...hehehe