Rabu, 29 November 2017

TAHNIAH FATTAH AMIN AND FAZURA


Assalamualikum semua

Wah November memang ramai gak retis yang akhirkan zaman single mingle masing2 kan.
Terbaru ni Izara Aisyah and Adib dan juga Fattah Amin and Fazura.
Tahniah, tahniah , tahniah...moga kekal hingga ke akhir hayat :)




e-day


Selamat Pengantin Baru

Alhamdulillah, selamat dah as husband and wife, moga berbahagia dan kekal hingga ke akhir hayat
Tak sabar nak tengok majlis resepsi dia orang lak :)


Khamis, 23 November 2017

NAK GARLIC BREAD & MUSHROOM SOUP FREE EVERY TIME BELI PIZZA


Assalamualaikum semua...


Korang minat makan pizza tak... Aku boleh la..suka jugak nak nak yang pizza banyak tu ...nyummehhh 


Nak share dengan korang, every time kalau kita order di pizzahut kita layak untuk dapat free mushroom soup and garlic bread tau... jimat kan ...

Korang selalu kalau dapat resit pizza tu jangan la buang sebab korang boleh buat soal uji selidik dekat SINI tau, and lepas tu korang layak untuk claim free garlic bread and mushroom soup korang tu , syok kan..hehehe


lepas dah masuk ke web SINI korang akan dapat macam gambar kat atas ni, so just fill in je based on info yang ade dekat resit korang tadi tu , lepas tu klik dekat TERUSKAN tu, then dia akan bagi soal kaji selidik sikit dengan korang, ala kejap je tak sampai 5 minit pun, just pilih amat berpuas hati sederhana tidak berpuashati ha gitu la, yang penting masa jawab tu aku jujur, kalau tak best aku jawab je tak berpuashati...hahaha so dah habis sume soalan akan kuar pulak gambar macam kat bawah ni


habis dah jawab semua soalan korang akan dapat kod pengesahan yang macam aku bulatkan tu so amik number tu and tulis dekat resit korang yang tadi tu


ha nampak tu yang macam resit kat atas ni, so next purchase nanti korang boleh la tunjuk resit yang ni dekat cashier tu masa buat pesanan and free je dapat mushroom soup & garlic bread tu ...

Kalau dulu dia bagi free pizza, sekarang dah tukar lak...tapi tak pe yang penting free, sape tak mau kan...hehehe 





Isnin, 20 November 2017

BERHADAPAN DENGAN PENYEWA YANG TAK BAYAR SEWA


Assalamualaikum ... 

Kerja aku menuntut untuk aku stay sendiri which is jauh dari family , sebab opis n rumah parents jauh around 2 hours perjalanan sob sob sob, boleh je nak ulang alik, tapi ceq tak larat hehehe 

Sebabkan tu jugak le aku kena menyewa (cant afford nak beli rumah sendiri lagi, In Sha Allah one day, Amin) . Rumah sekarang alhamdulillah, aku suka sangat dekat dengan opis aku, 5 minit drive sampai dah opis, dekat kan ? hehehe bahgia hidup .

Few months back, sorang housemate aku dapat kerja baru, so dia cari rumah laen yang dekat dengan opis baru dia, sob sob sob, so aku iklankan untuk mencari penyewa baru ... ade yang berminat datang tengok dan book . Yes setel dah sebab dah dapat penyewa baru , no deposit , just bayar tuk sewa bulan tu je. Yes silap kami di situ :( Please jangan ikut cara kami ni, beranggapan semua orang tu baik dan boleh menunaikan janji BAYAR SEWA ON TIME !

Masuk bulan ke dua duduk, dah buat perangai, bayar lewat dari sepatutnya dan ketua rumah kena jadi macam pengemis untuk mintak sewa . Dia bayar jugak walaupun lewat dari due date . Sob sob sob 

Masuk bulan ke tiga , terus tak bayar dan hilangkan diri . Start hilangkan diri dari akhir bulan ke dua duduk. Hinggalah tarikh due date suppose bayaran sewa , masih tak nampak muka, ketua rumah wassup tanya bila nak bayar sewa, di biar sepi, hurmmm , kita tau dia baca , tapi di biar sepi . 

Ketua rumah amik keputusan untuk tukar lock rumah since barang2 dia ade lagi dekat rumah, which is dia tak boleh lari macam tu je without bayar sewa 1st kan. 

So ketua rumah decide cari penyewa baru for kemasukan next month, but till now, 20.11.2017 penyewa lama masih tak bayar sewa n amik barang2 dia . And kami confirm dia akan datang sebab ade barang dia yang value dia tinggi so nak x nak dia akan bayar tuk amik barang dia semula...just tak tau bila, as her promised 6.11.2017 n mayb dia ade datang rumah tapi tengok lock rumah dah bertukar dia ade wassup tanya ade orang kat rumah or x sebab nak amik barang2 dia, then again promised hujung bulan pulak.

Life is simple, sekali kita ni mungkir janji and tak inform kita mengapa , kenapa , bagaimana hahaha so rasa2 patut ke kita nak percaya orang tu lagi. Please dont!!!

Lesson from here :-

Please amik depo atleast sebulan for security and utilities. Kesian nanti bila jadi macam ni, orang laen yang kena cover sewa untuk manusia macam ni.

Macam cerita kat atas, cepat2 tukar lock, kalau korang rasa ade barang2 dia yang value tinggi dalam rumah tu.

Mayb boleh amik photocopy of ic , contact number relative for urgent case.


Sebenarnya setiap masalah tu boleh je kita selesaikan, cuma jangan larikan diri n diamkan diri. Bila kita larikan diri n diamkan diri macam tu terus menyusahkan orang laen, even kita rasa apa yang kita wat tu tak susahkan orang , hahaha , level confident tinggi betul gitu ye :p

Tapi takpelah, just tunggu je la bila dia akan bayar, kalau tak bayar mayb i can disclose muka dia, phone number dia, fb dia kat sini kot kan...hehehe ...takpe kita tutup aib orang in sha Allah Allah tutup aib kita nanti , just i share story kat sini untuk uolss amik pengalaman i ni tuk sama2 kita berjaga2 k 


Okay tata :)