Isnin, 12 Februari 2018

GUARDIAN HAUL 2018


Assalamualaikum semua  and hello

Wah cepat betul masa berlalu kan , sekejapan dah february 2018! Rasa macam baru je 01.01.2018.
Betul la kan demi masa sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.

So last weekend Guardian ade wat sales on their cosmetic products. Wow sangat uolls! Biasale perempuan haruslah teruja dengan sales kan, nak2 bila sales on makeup stuff. Lagi la banyak sangat tanduk2 yang tumbuh . Hihihi.


Actually aku tau ade sales dekat guardian ni, Khamis malam tu, tengah skroll FB tengok ade orang share post ni, uhhhh...terus berperang dengan perasaan sendiri, tahan diri atau serah diri kat guardian hehehe

So awal2 memang nak tahan diri, tapi balik keja jumaat tu, odw balik kampung terus singgah jap nak serah diri dekat guardian, tapi small guardian je la , hehehe , sebab masa tengah drive tu dah fikir
" oh guardian ni yang small branch je so mesti tak ramai orang" , lepas je parking terus excited masuk dalam guardian terus, ohhh mmmyyyyy ramainya orang and tetttt i was wrong bila i assume tak ramai orang tu ...huhu, pada awalnya estimate within 15 minutes je terus jadi sejam duk dalam tu.

Dekat cashier pun ramai orang yang tengah q nak bayar. Dekat makeup partition pun toksah cakap la, ramai uolls, sampai susah nak pilih, sebab space dia pun bukan besar sangat and ramai yang tertumpu kat situ..aduhai memang ikutkan hati nak surrender je tapi bila pikir ala alang2 dah sampai ni sabar kejap la. hehehe .

So after sejam 'bertapa' dalam guardian, agak2 dah puas hati, rasa cukuplah ni, so boleh la p bayaq . hehehe



 Eyeliner, primer, concealer , lipstick tu jela yang 50%, loreal clay masak tu RM 29 something je and Loreal tu siconet tu freegift ..hukhuk..

Memang malas lak nak beli foundation or any bedak sebab foundation still ade lagi, loose powder pun ade lagi so lek lek peace lu. hihihi.

Eyeliner maybelline tu RM 21 something je, murah sangat harus grab la sebab memang aku suka dengan eyeliner ni, result dia memang tip top. Eyeliner silkygirl tu pun best, yang tu roll punya and ya it's also my fav! In2It tu baru nak cuba , hehehe actually cari brand essence tapi takde lak masa tu so amik je la In2It ni, dengan harga 50% less ni tak salah pun nak try n error kan.

So tuk primer amik brand Catrice, baru nak cuba brand ni, sebab ramai share result gempak guna brand ni. So again, tak salah pun nak try and error kan. Primer ni penting tau uolls tuk make up kita lasting , so kena apply primer okay! Currently aku guna makeup primer dari hourglass, best, tekstur dia sangat light and cepat meresap, nanti kalau rajin aku share pulak result primer catrice ni. Sebab primer hourglass tu still ader lagi, so kita habiskan satu satu dulu k. So boleh la tau nanti result drugstore VS sephora .

Concealer tu tak penah try lagi, tapi ramai gak share best so i just grab it, Actually nak amik concealer catrice gak yang colour oren tu, tak de lak time tu, dah habis kot, so kita amik mana yang ade je la ye tak...Aku baru je beli concealer last 2 weeks, than aku lupa aku letak mana...hukhuk.
Concealerni penting nak tutup kita nya dark spot tu and also kita nya eyebag yang berbag2 tu ..hihih

Than , awal2 mindset dah setting tak mau beli any lipstick or lipmatte lagi sebab yang ade pun tak berpakai, tapi biasalah dah namanya perempuan, memang susah la nak ikut apa yang dah di set tu kan. Hahaha , so i just amik je la sebatang lipstick sebab apa ? sebab apa tu yang decide nak amik tu.



Sebab cover lipstick ni omey angat..siap berukir2 gitu ha, maun aku tak tergoda nengok nya, hihihi
Tak pela amik je la seketul buat collection. Warna pun cantik.

And last but not least beli loreal clay mask tu, sebab yup again ramai kata bagus mask ni, so why not cuba kan, and harga junam banyak oooo ... so grab aje la.


so total saving hari tu almost 100 gak la, berbaloi ke idokkk...hehehe
So boleh dah balik umah dengan hati girang ...hukhukhuk










Khamis, 18 Januari 2018

MY DRUGSTORE SKINCARE ROUTINE


Assalamualaikum semua


Hari ni nak share dengan uolls my drugstore skincare routine. Yes i choose drugstore instead of produk timbang kilo ! Say no to produk timbang kilo !! Nnati yang kaya yang konon2 acah founder tu kita pulak yang sengsara !!

Okay my morning routine 
Bangun pagi gosok gigi minum kopi ... lalala
Pagi2 iolls cuci muka dengan face wash Hada Labo 
Yes after a week plus guna this face wash terus ku jatuh cinta tau 
Sangar best tuk menyahkan kedegilan whitehead and my blackhead even not all but yes berkurang!
saya suka sya suka 


okay iolls guna yang ni tau memang bagus for those yang ade masalah blackhead and whitehead


kalau uolls nak cari , cari yang ade sarung gini tau so bila dah tanggalkan sarung dia dapatlah gambar macam kat atas


yang ni iolls beli kat Watsons, time tu ade promotion so harga dalam RM 23 camtu , normal price dalam RM 28 

before guna yang ni, iolls guna Pink by Pure Beauty


after almost finish this tube  i cant see any improvement on my skin so i decide to stop this 
harga yang ni dalam RM 33 - RM 35 
tapi yang ni boleh dapat dekat watsons je tau.


then for skrub pulak i akan skrub muka 3 kali seminggu
currently im using 3 types of skrub tapi yang i suka cuma dua je hehehe



sangat best , bau pun wangi je heheh



yang ni pun best

both scrub ni harga below than RM 20, i beli dekat watsons

green tea tekstur

apricot teksture

Kalau uolls notice both ade tekstur yang berbeza which is green tea dia lagi halus compared dengan aprikot

so the third scrub yang i guna yang ni


yang ni yang beli dekat hermo, tah la masa beli tu ramai je bagi good feedback tapi i xsuka sebab rasa panas bila pakai , mayb tak xsesuai dengan my skin kan


bau dia pun i tak suka , hehehe , harga tak ingat la pulak , sorry guys. =(


Next is toner, for toner i choose rose water .
Sangat best and make my skin rasa fresh!
Rose water yang i guna dari mustika ratu
i pilih white rose, harga RM 8 je .




Then after dah dap dap kan muka dengan white rose water , i akan sapu kan  serum pulak 

rose gold serum from bio-essence

i penah cita pasal ROSE GOLD WATER ni , sangat best and fresh je muka . Sekarang dia dah buat packaging baru dekat botol dia, so yang empty botol tu yang lama punya, yang still ada isi tu yang baru. I dah guna masuk botol ke 3 dah sekarang, best ke best tu, sebab i bukan jenis yang setia pada brand, suka cuba produk yang laen but this one sampai takut nak cuba brand laen sebab takut tak sebest this one!
Tapi yang ni i beli yang small botol je , harga dalam belas belas je camtu dekat watsons untuk 30 ml.
Berbaloi-baloi!!

Before ni aku guna nutox and nano white 
Tapi after dah habis 1 botol macam takde perubahan pong!
so kita tukar...kita tukar.

Lepas tu i sapu pulak krim siang or moisturizer.

botol tu comot sebab maskara i tak tutup rapat ! =(

Okay untuk day cream, i guna brand Good Virtues Co. , siap ade SPF 30 PA+++ lagi tau . Memang bagus day cream tu, melindungi muka kita dari sinar matahari. hehehe
Harga dalam sembilan belas something dekat Watsons.

TIPS : Korang kalau nak put some make on ur face harus pakai moisturizer tau sebab kalau dalam jangka panjang boleh buat muka rosak if tak pakai.
Okay next pulak i apply SUNBLOCK pulak

from pure beauty




Sunblock pilihan i yang free from paraben, lanolin and alcohol.
Penting tau yang free alcohol ni sebab boleh elak muka uolls jadi kusam in long term nanti.
Yang ni harga dalam RM 52 dekat watsons, yes produk pure beauty memang ade kat watsons je uolls
Yang best pasai sunblock ni sebab dia tak sticky pun n cepat meresap dengan kulit kita

And hari tu aku saja usha-usha Watsons then jumpa lagi 1 brand yang free from alcohol yang tu dalam RM 30 je.

Then after dah complete sume baru start make up, primer, foundation, loose powder n etc ...


For nite routine pulak 


I akan apply gel pengelupasan ni 3x seminggu, sama macam scrub 3x seminggu
Yang ni tuk buang sel2 kulit mati kalau ikut SA tu la
harga dalam belas-belas je yang ni

Then aku cuci muka , dap dap kan rose water and apply serum 

Lepas tu i akan apply pudding cream pulak 


pudding cream by pure beauty ni memang da best da bomb. sangat best uolls boleh 
baca sini sebab i penah review pasal produk best ni 

Or sometimes i akan pakai masak dari NARUKO


seyes mask ni best, fav color iolls 3 warna
merah, pink and hijau 
hehehe

but sometimes akan ada hari malas sedunia iolls
so lepas cuci muka iolls akan spray bio essence miracle bio water 


alamak harga dah tak ingat berapa, tapi sekarang dah ade yang baru siap yang ade spf tu tau 

then untuk bibir iolls akan sapu vaseline je sebab duduk dalam ekon kan so agak kering jugak le


selaen bibir boleh jugak apply vaseline ni dekat parut2 luka, parut2 jerawat , and gantikan sebagai moisturizer pun boleh tau 
untuk small size ni RM 5 je dekat watsons

Alhamdulillah muka iolls takde problem jerawat cuma sometimes dia akan ting!muncul 
so tuk kecutkan jerawat iolls akan sapu clear solution acne gel dari simplysiti 
harga yang ni RM 10 something



and last but not least iolls akan guna aloe vera gel ni tuk pengganti losyen 


Boleh beli dekat guardian harga dalam 10 something je 


So uolls boleh le share dengan iolls skincare korang pulak k =)





Selasa, 16 Januari 2018

DRAMA VS NOVEL : LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU


Assalamualaikum semua 


Sekarang memang trend kan novel di dramakan , aku pulak memang kaki novel...hurmm dulu sekarang macam krik krik krik je...hehehe
Bukanlah cakap novel tu krik krik, aku je yang macam krik krik sekarang sebab nak baca je ngantuk 
ha camno tu hehehe

Semalam lak baru nengok Lafazkan Kalimah Cinta karya Siti Rosmizah
Yang di bintangi oleh Nelydia Senrose, Farid Kamil, Nadiyah Shahab.


Ya ampun geramnya tengok nely , seyes cantik ! Nape cantik sangat ni Nely 

Hari ni aku nak cita pasal 1st episod dia, seyesly sedih episod 1st tu,
sob sob crying sob sob
Even dah penah baca novel ni, tapi aku lupa lak storyline dia camne
Nak baca semula, hurm novel dia aku dah letgo as prelove item 
Tapi yang pasti best!
So sekarang berfikir2 untuk beli baru and baca semula or
Just layan drama je 
Hurm nak beli and baca semula
Macam big malas lak aku ni 
hehehe
So korang yang ingat lagi storyline dia camne leh la share dengan aku camne cita ni 
hehehe