Sabtu, 23 Februari 2019

CARA DOUBLE CLEANSING


Assalamualaikum semua and hello :)



Aku confirm korang mesti pernah dengar word double cleansing kan...actually double cleansing basis step yang penting and korang kena wat dalam daily skincare routine korang .

Dulu masa aku tak tau apa tu double cleansing ni selalu pikir double cleansing tu cuci muka dua kali...😌 oh my dear u'r totally wrong about double cleansing concept...haha pity me ... 

So bila dah lama rajin2 membaca , then tau dah double cleasing tu apa ...jangan gelak please :)

Double cleasing kalau ikut kan betul la cuci muka dua kali but bukan la dengan face wash yang biasa tu tak kesah la korang pilih yang foam base ke yang kurang buih ke ... 

Double cleansing ni korang cuci muka guna oil cleanser , selalunya once a day buat ni... normally belah malam la...then baru guna cleanser biasa yang korang guna tu. 




Currently aku guna oil cleanser from Hada Labo ... Harga around RM 57 ... korang boleg je cari dekat Watsons, Guardian, Selected pharmacy, Shoppee pun ada jugak ...

Normally aku akan buat double cleansing belah malam which is aku dah tak apply any bedak or foundation or segala mak nenek makeup dekat muka sebab double cleansing ni function dia nak bersihkan 'kotoran' or benda2 yang dari makeup korang tu yang cleanser biasa tak leh nak remove kan ... macam makeup korang yang ade oil based tu dia akan bersihkan .. itu contoh ..

Cara dia , korang pump kan dalam 2-3 pump kat tapak tangan yang kering, and also make sure muka kita pun kering jugak time tu then gosok kan dekat the whole face korang sambil tu urut2 la muka korang tu then agak2 dah puas hati dah cover the whole face, letak sikit air dalam 2, 3 titikkat tapak tangan sampai minyak tu dia dah tukar jadi macam warna putih then sapu pulak dekat muka bagi rata and bilas la muka korang. Lepas tu boleh la guna cleanser biasa yang korang guna tu . Mudah sangat kan and tade alasan pun nak skip step ni actually .

Actually banyak je brand oil cleanser ni, so korang kena pilih ikut kesesuaian kulit korang. Even harga a bit pricey tapi dia quite jimat jugak sebab kita just guna sehati sekali je and for me after i did double cleansing ni rasa macam kulit lebih supple and whitehead pun yes makin kurang ...geram je dengan benda putih tu kan...

So korang yang mana confuse about double cleansing tu hopefully entry ni dapat clear kan apa itu double clenasing :)







Resipi Roti Telur Sardin Mudah Simple Dan Sedap


Assalamualaikum semua and hello :)

Aku memang peminat roti telur ... Kalau goreng roti salut telur pun layan je ... :) Memang antara 
menu yang simple, cepat and yes sedap and sesuai sangat tuk breakfat or tea time :) 

So kebetulan time extra rajin pulak so kita wat roti telur sardin la hari ni ...

So bahan2 dia 



- Roti 
- Telur 4 biji (depend banyak mana korang nak wat)
-  Sardin (depend ikut banyak mana nak wat )
- Bawang **
- Daun bawang / daun sup (ikut mana suka ) **
- Cili padi **
- Cheesedale 1 keping (optional)
- Mayonis (optional)

Bahan bertanda ** racik2 / potong dulu 
Cheesedale tu pulak boleh koyak2 kan dia 




Then sardin tadi, aku hancurkan dia macam ni , sardin ni ikut korang nak guna banyak mana ... lagi banyak lagi sedap baru la meriah rasa dia kan 






Then pukul telur dengan mayonis tadi kasi kembang macam korang nak wat telur dadar tu 




Tapi mayonis tu tak mau bagi hancur sangat , biar dia ade ketul2 macam tu sikit .. Tapi ikut korang suka macam mana, kalau tak suka mayonis tak yah letak pun takpe 

then mix kan dengan cili, cheese, then aku letak jugak la sikit lada sulah , daun bawang and bawang (tak pelah daun bawang letak bawang pun letak as long bukan mak cik and pak cik bawang ... haha 😉) and masuk kan sardin yang dah di hancurkan tadi .Lepas tu kacau sikit2 bagi bahan semua tadi sebati.



Lepas tu korang boleh la celupkan roti dalam adunan tadi ... betulk ke adunan nak panggil dia ...haha takpe asal korang paham kan...



rendam bagi the whole roti tu di salut dengan campuran bahan2 tadi .. ohh ya aku buang kulit roti yang tepi2 tu tapi kalau korang tak mau buang pun okay je :)

ready to goreng :)






Goreng guna sikit je minyak tak perlu deep fry pun and api tak besar sangat.


Okay siap dah ... boleh la layan tuk minum petang dengan secawan kopi or tea panas ...wahhh nyum 😋



So korang nak letak sos ke thousand island ke mayonis ke boleh je , tapi aku suka letak mayonis
Gebu dia nampak macam pizza kan hehehe :)









Isnin, 18 Februari 2019

SKINCARE ROUTINE STEP BY STEP GUNA PRODUK DARI DRUGSTORE JE




Assalamualaikum and hello guys :)

Aku dulu bukanlah seorang yang concern sangat pasal skincare routine ni, selalu cuci muka je then apply moisturizer pas tu pakai le sunblock kira tu macam kira ok la bagi aku... huhuhu

Kalau dulu p mana2 bila orang tanya skin jenis apa...konpiden je cakap jenis oily ... padahal ....skin aku jenis dry ...haha apa da!

Camne aku leh tau skin aku jenis dry ... sebab tergerak hati nak p cek skin kat aeon wellness hari tu...kira worth it jugak la bayar RM 4.90 tu tuk wat skin analisis kat muka ni ...kalau tidak sampai ke sudah le aku duk cakap yang muka aku ni jenis oily ...

So bila dah tau skin jenis dry, kenalah pilih produk yang sesuai untuk dry skin tapi ada jugak la barang yang aku guna bukan untuk dry skin pun which is aku nak habis la yang hat lama then baru aku akan ganti kan yang baru ikut kesesuaian kulit aku for me beli produk ikut skin type ni sangat penting ye .




kat atas ni sume barang2 yang aku tengah guna sekarang ...

Untuk Day Routine. 



1) Bangun pagi aku akan wipe muka aku guna micellar water . Micellar water ni gak aku guna untuk
    remove make up. You olls boleh la pilih hat mana yang sesuai tuk uolls k. Currently aku guna 2
    brand ni. Yang safi tu tuk large size dia aku letak kat office , yang small size ni normally aku
    bawak kalau aku travel mana2 . Yang wet tissue tu pulak if aku hang out so senang le nak remove
    make up time nak solat ke apa kan and bagi aku lebih praktikal tuk bawak wet tissue ni untuk
    outing and travel takde la berat sangat handbag tu nanti ye dak... hehe Untuk brand ni ade kat
    Guardian je , harga not bag la 30 sheet RM 9. XX je macam tu consider murah dari brand2 lain.




2)  Then untuk cleanser pulak currently aku guna 3 brand ni and yesss super duper in love
     dengan     yang      biru tu, cuci muka guna tu memag rasa muka bersih je , whitehead pun
     dah tak    sebanyak dulu :) Yang tu aku beli kat watsons je...memang rasa berbaloi sangat.
     To be honest aku tak suka sangat dengan Eversoft and Safi Cleanser tu, nak habiskan dulu then
     cari yang sesuai tuk dry skin aku nanti . Tapi yang Garnier tu... serious in love sangat dengan dia
     sebab bila lepas guna je rasa kulit ni macam best, macam fresh je gitu...tak tau nak explain camne
     tapi memang nak bagi 5 bintang la tuk Garnier tu , just untuk yang ni aku tak pakai everyday la,
     bila aku makeup then aku akan pakai Garnier ni.



3) Then aku akan apply toner dekat muka . Dulu tak pakai, then bila wat skin analysis tu beautician          tu advice suh pakai so aku pun pakai le . Sebab dia cakap keanjalan kulit aku macam dah paling          bawah tuk skore dalam kategori anjal if aku tak jaga then kulit jadi tak anjal... haha adoi pening
     jugak ni nak paham ye dak . Safi tu bagi aku even murah tapi not bad, aku suka jugak. Since ramai
     yang review HL lotion ni best so aku guna ni sekarang tapi harga worth it la if korang grab during
     40 % off kan . Hehe. Bezanya yang safi tu if nak guna kena guna cotton pad , yang HL ni tuang
     kat tapak tangan then dap kan kat muka uolls .



4) Then micellar water pulak ...Yang ni pun tuang sikit kat tapak tangan then dap dap kan kat muka.
     Yes again berbaloi if uolls grab during sales . Harga asal almost RM 70 camtu. Nangis jugak kan.



4) Lepas water essence tu apply serum pulak. Currently aku guna Eversoft tu sebab yang nutox tu
    dah almost habis sebotol tapi tak bagi good result pun kat aku so time to change.



5)Then moisturizer pulak, untuk day cream previously aku guna pudding cream sekarang guna
    Eversoft pulak . Tak tau la result dia camne nanti. Pudding cream tu ok jugak not bad. Just nak
    tukar angin pulak. hehe




6) Last but not least for day care aku akan apply sun block. Sun block pilihan aku mestilah yang
    tade alcohol, free paraben ... Previously aku guna Pure Beauty yang pink tu then hari tu SA kat
    watsons tu advice amik yang putih lebih sesuai untuk siang sebab dia cepat meresap compare yang
    merah ni. So aku pun amik je la yang putih tu plus harga dia pun much cheaper dari yang merah tu.
    Oh ya, range pure beauty product ada dekat watsons je tade dekat guardian ye.
    Untuk HL tu ramai jugak yang bagi good review so excited jugak nak guna ...yes yang ni pun xde
    alkohol and paraben.


Then dah ade sume step kat atas boleh la uolls apply primer and pondation ke BB cream ke CC Cream ke sume segala mak nenek dia la lepas tu kan.

Untuk Nite Routine. 


Okay for nite routine basically sama je dengan day routine just tambah lagi few step.

1) Wipe face for remove makeup with micellar water.



2) Oil Cleanser . Aku guna brand HL. So again aku tekankan ikut kesesuaian kulit korang.
    Ade jugak yang review dia orang tak suai dengan brand HL ni.

3)
explanation same as above




4) Then guna exfoliation gel ni untuk buang kulit2 mati. This one tak perlu guna everyday,
     3 kali seminggu pun okay dah. Or ade je yang guna scrub pun okay je.
     St Ives apricot tu pun my fav jugak.

then apply toner 

then essence


then serum


Lepas tu pakai mask ni, aku tak pakai hari2 pun , hari yang aku apply exfoliation jelly tu aku akan pakai mask.



Lepas tu apply nite cream pulak, nite cream aku pilih from loreal.


Kalau malam uolls nak apply sun block boleh jugak tapi aku tak apply sun block malam .

Last but not least malam before tido selalu aku akan sapu eye roll-on ni.


Tapi sometimes akan ada hari malas aku for nite routine , so aku akan skip step toner, essence , serum, moisturizer tu sume then replace dengan cream mask ni je. Tapi bukan everyday le sebab yang ni pun 3 kali je dalam seminggu tu.






So korang share le pulak routine korang macam mana :)