Khamis, 18 Januari 2018

MY DRUGSTORE SKINCARE ROUTINE


Assalamualaikum semua


Hari ni nak share dengan uolls my drugstore skincare routine. Yes i choose drugstore instead of produk timbang kilo ! Say no to produk timbang kilo !! Nnati yang kaya yang konon2 acah founder tu kita pulak yang sengsara !!

Okay my morning routine 
Bangun pagi gosok gigi minum kopi ... lalala
Pagi2 iolls cuci muka dengan face wash Hada Labo 
Yes after a week plus guna this face wash terus ku jatuh cinta tau 
Sangar best tuk menyahkan kedegilan whitehead and my blackhead even not all but yes berkurang!
saya suka sya suka 


okay iolls guna yang ni tau memang bagus for those yang ade masalah blackhead and whitehead


kalau uolls nak cari , cari yang ade sarung gini tau so bila dah tanggalkan sarung dia dapatlah gambar macam kat atas


yang ni iolls beli kat Watsons, time tu ade promotion so harga dalam RM 23 camtu , normal price dalam RM 28 

before guna yang ni, iolls guna Pink by Pure Beauty


after almost finish this tube  i cant see any improvement on my skin so i decide to stop this 
harga yang ni dalam RM 33 - RM 35 
tapi yang ni boleh dapat dekat watsons je tau.


then for skrub pulak i akan skrub muka 3 kali seminggu
currently im using 3 types of skrub tapi yang i suka cuma dua je hehehe



sangat best , bau pun wangi je heheh



yang ni pun best

both scrub ni harga below than RM 20, i beli dekat watsons

green tea tekstur

apricot teksture

Kalau uolls notice both ade tekstur yang berbeza which is green tea dia lagi halus compared dengan aprikot

so the third scrub yang i guna yang ni


yang ni yang beli dekat hermo, tah la masa beli tu ramai je bagi good feedback tapi i xsuka sebab rasa panas bila pakai , mayb tak xsesuai dengan my skin kan


bau dia pun i tak suka , hehehe , harga tak ingat la pulak , sorry guys. =(


Next is toner, for toner i choose rose water .
Sangat best and make my skin rasa fresh!
Rose water yang i guna dari mustika ratu
i pilih white rose, harga RM 8 je .




Then after dah dap dap kan muka dengan white rose water , i akan sapu kan  serum pulak 

rose gold serum from bio-essence

i penah cita pasal ROSE GOLD WATER ni , sangat best and fresh je muka . Sekarang dia dah buat packaging baru dekat botol dia, so yang empty botol tu yang lama punya, yang still ada isi tu yang baru. I dah guna masuk botol ke 3 dah sekarang, best ke best tu, sebab i bukan jenis yang setia pada brand, suka cuba produk yang laen but this one sampai takut nak cuba brand laen sebab takut tak sebest this one!
Tapi yang ni i beli yang small botol je , harga dalam belas belas je camtu dekat watsons untuk 30 ml.
Berbaloi-baloi!!

Before ni aku guna nutox and nano white 
Tapi after dah habis 1 botol macam takde perubahan pong!
so kita tukar...kita tukar.

Lepas tu i sapu pulak krim siang or moisturizer.

botol tu comot sebab maskara i tak tutup rapat ! =(

Okay untuk day cream, i guna brand Good Virtues Co. , siap ade SPF 30 PA+++ lagi tau . Memang bagus day cream tu, melindungi muka kita dari sinar matahari. hehehe
Harga dalam sembilan belas something dekat Watsons.

TIPS : Korang kalau nak put some make on ur face harus pakai moisturizer tau sebab kalau dalam jangka panjang boleh buat muka rosak if tak pakai.
Okay next pulak i apply SUNBLOCK pulak

from pure beauty




Sunblock pilihan i yang free from paraben, lanolin and alcohol.
Penting tau yang free alcohol ni sebab boleh elak muka uolls jadi kusam in long term nanti.
Yang ni harga dalam RM 52 dekat watsons, yes produk pure beauty memang ade kat watsons je uolls
Yang best pasai sunblock ni sebab dia tak sticky pun n cepat meresap dengan kulit kita

And hari tu aku saja usha-usha Watsons then jumpa lagi 1 brand yang free from alcohol yang tu dalam RM 30 je.

Then after dah complete sume baru start make up, primer, foundation, loose powder n etc ...


For nite routine pulak 


I akan apply gel pengelupasan ni 3x seminggu, sama macam scrub 3x seminggu
Yang ni tuk buang sel2 kulit mati kalau ikut SA tu la
harga dalam belas-belas je yang ni

Then aku cuci muka , dap dap kan rose water and apply serum 

Lepas tu i akan apply pudding cream pulak 


pudding cream by pure beauty ni memang da best da bomb. sangat best uolls boleh 
baca sini sebab i penah review pasal produk best ni 

Or sometimes i akan pakai masak dari NARUKO


seyes mask ni best, fav color iolls 3 warna
merah, pink and hijau 
hehehe

but sometimes akan ada hari malas sedunia iolls
so lepas cuci muka iolls akan spray bio essence miracle bio water 


alamak harga dah tak ingat berapa, tapi sekarang dah ade yang baru siap yang ade spf tu tau 

then untuk bibir iolls akan sapu vaseline je sebab duduk dalam ekon kan so agak kering jugak le


selaen bibir boleh jugak apply vaseline ni dekat parut2 luka, parut2 jerawat , and gantikan sebagai moisturizer pun boleh tau 
untuk small size ni RM 5 je dekat watsons

Alhamdulillah muka iolls takde problem jerawat cuma sometimes dia akan ting!muncul 
so tuk kecutkan jerawat iolls akan sapu clear solution acne gel dari simplysiti 
harga yang ni RM 10 something



and last but not least iolls akan guna aloe vera gel ni tuk pengganti losyen 


Boleh beli dekat guardian harga dalam 10 something je 


So uolls boleh le share dengan iolls skincare korang pulak k =)





2 ulasan:

  1. Sama dengan u. I prefer beli kat drugstore berbanding produk kilo kat toko jamu. Rasa secure lagi beli kat drugstore.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan ... rasa selamat sikit beli kt drugstore .. yg penting tau skin type kita.

      Padam