Rabu, 21 Oktober 2015

REVIEW NOVEL : TUAN ANAS MIKAEL


Assalamualaikum semua ... 

Okay i excited nak buat review pasal novel yang akan di dramakan nanti ...
Malam tadi berjaya jugak habiskan baca ... , dah lama sebenarnya takde mood nak baca novel ... banyak nau novel yang masih q ... tapi novel TUAN ANAS MIKAEL ni memang best woooo sebab aku berjaya habiskan novel ni tanpa skip page dia .... and so excited nak tau next next next next tu ... maka berjaya jugak aku habis habiskan baca berselang seli dengan game candy crush ... hehehe...

Bagi aku pasal novel ni , best , kelakar ... memang aku tersengih2 je la baca novel ni ... sweet kot TAM & CAM ni ...

awas!! jangan baca novel ni di tempat public hehehe


Paling win, siap ada password tau tuk hubungan dia org tu ... sweet nau nau ... 

Punyala lama dah aku nampak novel ni dekat Popular, buat pandang tak pandang je ... dalam hati...mesti tak best ... hahahaha ...my sixth sense i tak boleh pakai la ... :p
Punyala excited masa tengok iklan dia ada Aaron Aziz, so nekad gak nak beli ... 1st time tu p NUSENTRAL, ada MPH, tengok harga RM 25, hati memberontak nak beli time tu, tapi cuba tahan hasutan syaitan kan time tu, sebab aku ada Popular member kad so boleh dapat 20% diskaun, haaa dah jimat RM 5 tau, boleh tapau nasi ayam satu! hehehe :p


TAM : Aaron Aziz
CAM : Zara Zya

datuk chef wan pun berlakon tau dalam drama ni 


baru i noticed, penulis ni punya novel memang best pun ... suamiku encik perfect10, isteri untuk di sewa, sambutlah cintaku

serious kelakar + sweet


and novel ni storyline dia xde kisah alam rumah tangga between TAM & CAM tau ... so rare skit la kan ...

Korang yang tak sabar nak tunggu drama ni boleh p beli novel ni cepat2 tau ... worth it !!





Isnin, 19 Oktober 2015

I'VE BEEN CHEATED BY SELFISH SELLER

Assalamualaikum semua ...
Post ni bukan lah bertujuan untuk membuka aib sape2, just sharing dari my bad experience ... =(
Untuk korang semua lebih berhati2 especially bab expired date our food ... must aware & concern bout that ye ...

Last friday on 16 October 2015, aku ni malas punya pasal nak berjalan kaki keluar lunch cari la someone yang ada buat delivery food services ... senang la kan xpayah nak berjalan keluar lunch ....
nampak tak nampak tak yang aku MALAS nak jalan ... hehehe

Then aku cari kat 1 group FB, terus la contact the seller, aku order carbonara meatball, meatball and green tea ...
Asalnya aku nak order meatball & apa tah, then the seller said if order more than 2 items, boleh dapat free gift ... hahahaha biasalah aku kan suka nau dengar word free gift tu .. then aku tambah je green tea tu ... tengok dekat gamba memang sedap...rasa pun sedap! carbonara meatball dia pun sedap , just meatball dia rasa tak sedap sangat la ... just so so so so so so je .... jujur tak aku ???

And malam nya aku amik la free gift tu , then terperasan, eh kenapa nampak 2015 je ni (refer picture),, dari situ aku dapat rasa yang something wrong somewhere la kan ...

dia tampal tau untuk date n month tu



bila aku tarik je ketas putih yang dia tampal tu, ha terpampang la best before 3/10/15 tu ha... oiii nasib baik aku tak makan lagi oooiiii ....

nasihat aku :

1) nak meniaga biar jujur ... kalau tak nak bagi free gift pun tak pe ... as long u ikhlas nak meniaga ...
2) kalau u jujur meniaga, definitely ur customer will repeat order
3) kalau u tak jujur, tak  kira la sedap mana pun u masak, org takut nak repeat order. SERIK kot!
4) nak cari rezeki biarlah berkat

actually aku ade je wassup the seller, and tanyadia kenapa bagi bendadah expired as free gift ...
and jawapan dia lebih kurang macam ni ... sebab dah delete wassup dia,,,sakit hati punya pasal peniaga macam ni...

- dia tak perasan yang dah expired date ...
( kalau tak perasan kenapakah siap bertampal tarikh & bulan tu)

- dia cakap benda tu still boleh makan lagi actually sebulan selepas tarikh expired yang dia tulis tu means the real expired is 3/11/15...
(dah tu kenapa kautak tulis betul2 actual expired date)

- dia cakap kat aku nak makan , makan la...klau tak nak makan pun xpe ...
(memang xnk la aku, dah was2, masuk tong sampah je la jawabnya)

NOTA : INI BUKAN SOAL TARIKH EXPIRED TU, NI SOAL JUJUR @ TAK SELLER TU @ FIKIR UNTUNG SEMATA....




EYELINER YANG MURAH DAN TAHAN LAMA DARI SILKY GIRL

Assalamualaikum semua and hello monday ...
Aishhh jerebu dan teruk semula ni kan...sekolah pun dah tutup semula ... untung betul budak2 sekolah ... kalaula office aku pun tutup kan best gak ... hihihihi :p

Sape kat sini yang masih mencari2 eyeliner yang best and murah dan yang penting dia tahan lama and waterprof ... :) Percaya atau tak , harga dia only RM 10 saja termasuk GST ... memang aku suka sangat la kan benda2 yang murah ni ...



antara must have item in your makeup bag okay ...
mula2 aku macam was2 gak nak beli sebab yela murah kan, mesti warna dia xpekat ... macam tipu je kan , sebab masa aku p tu tade tester lagi tuk ni...aku just tanya sales promoter tu je la ...
Kalau ikut cakap promoter tu yang eyeliner ni special edition silky girl keluarkan sempena ulang tahun yang ke 10 ... so aku pun grab je la ... and bila dah cuba terus suka ...

Sebab dia :-
1) Murah (RM 10 inc GST)
2) Warna dia pekat
3) Waterprof
4) Packaging dia cantik

memang eyeliner ni MUST HAVE item untuk korang tau :), harga murah and quality like 5* memang aku suka .... kalau nak compare dengan STILA punya eyeliner yang harga berganda2 dari ni, still yang ni WIN okay!! memang tak best langsung la yang STILA EYELINER tu
 aku pun beli lagi satu untuk buat stock ...
hehehehe

thanks for reading this entry









Jumaat, 16 Oktober 2015

REVIEW THE MELTED FROM TOO FACED

Rabu lepas cuti public holiday bosan2 terus naik komuter p Nusentral ke Sephora la kita ...
Macam kelakar pulak mukadimah entry aku kali ni ... tapi ada aku kesahhhh ... hehehe harap2 korang pun jangan la kesahhhh ye ...

Actually , p sephora just nak beli nyx matte lips je , sebab last time p stok dah tade, tinggal kod sydney n tokyo je masa tu... n kali ni p terus habis licin ...ohhhh maiiii kecewa la saya kan ... sebab p ingat nak tambah lagi koleksi kod yang dah sedia ada ... takpe, next time kita p lagi ye ...
Actually boleh je kalau nak beli dari seller IG tu kan, tapi kita nak kumpul points sebab dah cukup 250 points nanti boleh jadi black card holder =) so ada lagi 68 points to go ... =(

Sebab yang di cari tak ada stock, so kita test itu test ini, then dah test itu, test ini...mesti ada something yang menarik hati kan ... dah nama pun perempuan ... ye tak ??

So MELTED from TOO FACED memang berjaya mencuri hati ku ...
dalam banyak2 warna tu terbekenan pulak dengan warna JELLY DONUT ni , aishhhh ...
tengok harga ohhhh maiii a bit expensive jugak la kan ...=(  hurm ... nasib baik baru je dapat duit refund dari insuran so boleh la beli .... hihihihi ...


Actually dia banyak je warna , rasa nak grab je semua ... tapi pikir kang membazir pulak sebab aku ni selalu at the end lip ice je pilihan hati ku ...hehehe and plus dah cuba warna yang lain macam tak berapa berkenan pulak ....

Warna cantik ,yang tak bestnya, warna dia tak tahan lama ... means ko kena selalu apply la kat bibir kau ... alasan la tu nak cepat habis boleh beli yang baru ... ye tak ??

ok girls, dont forget grab urs okay ...


JOM BERSEDEKAH melalui M2U


Assalamualaikum semua ....
Macam mana dengan aidiladha korang?
Meriah tak???

Actually tadi tengah scroll2 FB ada yang share cara mudah untuk bersedekah dengan minimun RM 1
Tak pa, jangan curious sangat dengan amount tu, yang penting niat korang tu ikhlas :)
Yang penting nya korang ada akaun maybank2u ... 

dah log on m2u account pergi ke go tu ye , macam yang arrow tu

2nd step


pilih zakat & charity

pilih dekat list yang appear tu, kalau pilih yang Islamic Aid Malaysia tu ada bnyak choice, untuk anak yatim, ibu tunggul dan etc.








Isnin, 21 September 2015

Step by step untuk open web nuffnang kalau 400 bad request




Assalamualaikum semua ...

Actually i am a bit surprised today sebab tadi nak bukak web NUFFNANG tetiba dia state kat situ
400 bad request .... oh mai oh mai ... ish ish ish ... cuak jugak la kan , then dekat my blog pun tade nuffnang punya side ... so cuba 2,3 kali jugak then the same thing happened ...

Ok you guys yang ada problem yang sama macam ni apa kata cuba step ni,


klik dekat simbol yang macam plain paper tu ye ... refer the arrow



nanti keluar yang macam ni, then uolls just klik dekat show cookies and site data tu


klik dekat remove tu ye 



And lepas tu boleh dah bukak web NUFFNANG ni 


ok done !



** mission accomplished **



Isnin, 14 September 2015

MASUK SEPHORA TERUS RAMBANG MATA 0_o


Perempuan dan make up tu berpisah tiada ...
Sape setuju ???? ** _ **
Sape tak setuju ???? *_*

Aku bukanlah tau sangat bab2 makeup ni, normally i just put compact powder and lipice je tuk daily working days ... sometimes just bedak johson @ carrie junior & lipice saja, its more than enough for me ... :p

Tapi kalau pergi wedding ke, keluar ke mestilah nak tampil menawan...cewah...menawan ke ...
Alahhhh light makeup je pun ...
Tapi satu habit aku, aku suka beli tapi kurang pakai, then menda alah tu mesti akan expired sendiri lepas 2,3 kali usage .... tak ke membazir tu kan ....

Korang selalu kalau beli barang make up ni kat mana ??
Selalu aku beli dekat WATSONS je sebab boleh collect points , nanti boleh redeem ....
Tempat lain , sometimes guardians , parkson and jarang2 la dekat SEPHORA ... hehehe

One thing yang aku suka pasal SEPHORA ni sebab dia banyak range produk ...
Yang aku tak suka sebab harga boleh tahan wehhhhh .... aku fikir 20x, 20x , 20x jugaklah nak keluar duit tuk something yang temporary macam ni ...







bila dah banyak sangat yang ada depan mata sampai tak tau dah nak pilih yang mana even masa awal2 niat nak beli MASKARA je pun , end up bukan MASKARA je , well ini biasa terjadi ...
betul tak??

almost 2 jam duk dalam SEPHORA ni , dapatlah bawak balik seketul Maskara, sebatang eyeliner dan NYX matte lips and 1 free gift dari SEPHORA .... yeayyyyy ...

hasil tuaian ...
variety colour lipgloss from sephora as a free gift

Masa aku duk ralit pilih2 maskara , SA tu datang nak tolong lukiskan kening aku , aku on je, dah free kan sape tak suka ... dia kata kening aku a bit messy and tebal, dia nak wax kan sikit ... ishhh memang tak la ... jenuh wey aku nak LEBATKAN KENING ni dulu , tak baca la tu ENTRY yang aku buat :p

Agaknya dia bengang aku tak mau, dia lukis sebelah je, sebelah lagi dia suh aku buat sendiri ... eh kuang asam betul ... nasib baik la dia dah ajar step by step nak lukis camne tadi ... hahaha ....
agaknya dia tengok macam kelakar je aku lukis tu, dia tolong la betulkan bagi nampak semenggah sikit ...

result using BROW ZINGS from benefit
** nampak macam apa je, sebab SA tulah suh aku lukis sendiri yang sebelah tu **
panas hati acik

even aku suka dengan result dia, tapi aku tak beli pun sebab bagi aku mahal pulakkksss
plus aku tak suka dengan SA tu paksa2 aku , even dia cakap kalau aku beli benefit product RM 250 and above dapat free gift, malas la aku nak layan ... hahaha

oh ya ...
i just get my ROLLER LASH from BENEFIT, and still not use it yet ... will review it later
my STILA EYELINER, already used it , will review it later
and NYX matte code : ISTANBUL , already used it , will review it later ...


ok jumpa lagi ....

CARA PALING BERKESAN NAK BUANG WHITEHEAD DAN BLACKHEAD ...


Assalamualaikum semua ...
Ya ampun, dari sehari ke sehari actually nak update entry dalam blog ni, tapi tulah...nanti lah, nanti lah, nantilah, the only excuse i have is word NANTILAH ... maknanya apa tu ... suka bertangguh ...
not good not good not good ....

Aku yakin sangat ramai antara kita yang ada problem whitehead & blackhead ni kan ... ishhh aku pun ada and ketara tau ... benda ni kadang2 buat kan kita nya confident level turun especially bila nak jumpa orang ... yela penuh whitehead kat hidung tu ....

Kalau kat WATSONS tu memang rajin la aku beli stripes yang letak kat hidung tu... tapi xbagus sangat pun hampa dan kecewa jugaklah ...

Then aku try pulak jenama yang warna purple tu , dian pixy floral mask ,  hurmmmm ... langsung tak tak tertarik pun aku punya whitehead & blackhead ni ... dah le mahal untuk small tiub macam tu , tak silap harganya RM 39.90 kot ,membazir je ... maybe orang lain berkesan kot , aku tak berkesan langsung ...buat jenuh je sapu ke hidung ni ...

Then aku try pulak satu produk ni, harga pun murah , RM 10 je gitu and guess what, berkesan kau!
saya suka saya suka saya suka , Nora bagi 10 bintang terus untuk produk ni ...

sumber : google , lupa nak snap picture dia, sebab mood rajin nak update blog ni time kat office :p
cara nak pakai dia senang je, just apply the mask tu then tepek kertas yang dia sediakan kat tempat yang uolls dah sapu masker tadi

tunggu sehingga dia kering, about 30 minutes camtu

selepas 30 minutes


puas hati aku !




p/s : tak semestinya produk mahal tu betul2 berkesan untuk kita , betul tak ?
        Aku tak jual produk ni, hehehe
        kalau korang nak TIPS JIMAT dan bagus untuk kulit kita refer SINI okay




Jumaat, 21 Ogos 2015

FENOMENA PRECIOUS by RCW

Hai sekarang memang fenomena betul la PERFUME jenama Che Ta ni, dengan packaging yang menarik serta botol dia nampak macam luxury perfume sangat tau .... iooollls pun tergoda tau nak beli ... hihihi



Tapi yang tak bestnya dah excited nak beli tanya kat sume online store kata
SOLD OUT
SOLD OUT
SOLD OUT
sedih wehhhhhhhh
jawapan lain lak
KENA PREORDER DULU SIS
UNTUK BULAN 9 PUNYA DAH FULL BOOKED, YANG ADE UNTUK BULAN 10 je
hurmmm
sekarang bulan 8, means kena tunggu lama lagi la nak dapatkan perfume ni ...
tahukah dikau, penantian itu satu penyiksaan ... cewaaaahhhh

wat eva it is, teruskan usaha untuk dapatkan PERFUME ni la kan
yela, harga dia sume mampu milik kan, memang harus la ada dalam koleksi kita ye tak



Jumaat, 14 Ogos 2015

CARA UNTUK MINTAK HUTANG

Assalamualaikum semua  ...
Selamat pagi, salam jumaat , dah penghujung syawal dah kita rupanya kan
Sempat tak buat puasa enam hari tu ? Mudah2an semua berkesempatan okay ... :)

Korang pernah tak ada problem bila bagi pinjam duit @ etc dekat someone , susahnyalah kita nak dapat balik hak kita tu ... biasalah manusia, bila tengah susah, memang macam2 janji yang depa buat, bila time nak bayar semula ... uming ai ...boleh bikin panas hati oiiiii

Kadang-kadang sampai kita yang bagi pinjam ni lak yang malu nak mintak hak kita semula ... terbalik kot dah ni kan ...
Orang yang bagi pinjam pulak malu, orang yang meminjam tak de lak rasa malu ...
i guess berapa tembok la kat muka orang yang macam ni kan ...

Okay entry sebelum ni aku ade update pasal HUTANG ni , aku tau ramai sebenarnya yang ada problem ni, bila dah bagi pinjam, orang yang meminjam tu susah sangat nak bayar balik ...
memang panas la kan ... yang pelik kalau hutang bank tu gelabah pulak depa ni p bayar kan ... ish ish

So aku nak share la something yang aku tau, semoga bermanfaat untuk semua ...
Last week aku ada tengok program KALAU DAH JODOH , aku memang suka program ni, sebab macam2 ilmu boleh dapat, plus ustaz Kazim pun pandai buat lawak ... yang sadisnya dulu sebelum aku terjebak nak tengok episod by episod siap rekod lagi kat astro tu ... bila tengok iklan je , apa program la ni, macam gatal sangat pulak nak kawin , so aku tak tengok pun ... hahahaha
suka kan judge dulu ... bila sekali dah tengok, rupanya , bagusnya la cerita ni, banyak ilmu yang kita boleh dapat ...

Kalau rasa susah sangat nak dapat balik hak korang tu cubalah baca surah Yasin, dan bila jumpa bacaan mubin , korang doalah semoga si polan ni dilembutkan hati, dibukakan hati untuk pulangkan semula hak korang tu , tiap kali jumpa bacaan mubin korang buat step yang sama okay ....
Mudah2an sipolan akan tergerak hati untuk memulangkan semula hak korang tu ....

Yang penting kita USAHA dan TAWAKAL ... mudah2n , Amin ...




Khamis, 13 Ogos 2015

PERFUME MURAH DAN BERBALOI

Assalamualaikum semua :)
Aku rasa girls memang suka collect PERFUME kan kan...
Well ,,, nama pun perempuan ... hihihi
Sebab aku pun macam tu, dat y aku tau...

Biasalah mukadimah aku untuk entry mesti tak berapa nak syokkkk ... adoiiiiii aiiii nyaaaaa punnnnn
Memang fail la nak tulis intro ni ... :p
Kisahnya hari tu aku p masuk Watsons memang majib singgah kot 3x seminggu ...hahaha
Asal balik dari tapau lunch, aku singgah situ, sampai pekerja tu dah cam muka aku yang bulat ni wey

Kalau kat watsons, tade le perfume yang harga ratus ratus tu kan ... yang ni sume mampu milik punya
Then sampai kat partition jenama essence ni, ternampak la box yang cute mute kan, biaslah kalau something yang packaging dia cantik, mestilah kita tertarik kan, betul tak???

Kebetulan ada botol untuk tester, itu pun dah tade titisan langsung dalam botol tu, kiranya dah habis la , gigih jugak aku tekan dan sembur2 untuk tau haruman dia macam mana ... gigih uollls ...
hasil dari dua variant tu, aku rasa yang like a day in paradise ni sangat ohsemmmm bau dia tau ,
not so strong and too soft dia punya bau, yang sedang2 je, memang best la bau dia ... kebetulan kat partition tu tinggal 2 box je untuk yang like a day in paradise ni, memang confirm ramai yang suka haruman ni...

Okay u guys yang nak dapatkan PERFUME ni boleh la p ke Watsons berhampiran dan dapatkan yang box colour hijau tau, 10ml dalam RM 18 something, tapi lepas diskaun korang just bayar RM 13 something je macam tu, murahkan ?
Just to inform korang yang dia ada dua variant , tapi bagi aku yang like a day in paradise ni bau dia best compared dengan yang satu tu ... yang satu lagi tu box dia warna biru, tapi tak best bau dia, macam tengit sikit la bau dia .... hmmmmm ....







p/s : girls, dont expect perfume less than RM 20 sama quality macam perfume RM 300 and above but overall yang ni memang puas hati :)


Rabu, 12 Ogos 2015

CARA DISIPLIN TUK SAVING

Assalamualaikum semua !
Korang semua ada problem tak untuk disiplin untuk , kalau ada maknanya kita serupa , huhuhu
Kebetulan hari tu aku ade jumpa seseorang sharing cara dia buat savings, so aku pun dah start ikut method yang dia buat .

1st :- ko tetapkan saving yang ko buat tu tuk apa eg :- untuk road tax & insurans kereta , then amik satu botol, kau labelkan tabung dana kau tu untuk apa eg : road tax & insurans , then kau boleh la start menyimpan kan ....

Eh nanti dulu, cara aku, every time aku dapat note RM 5 sekeping aku tak guna, sebab nak isi dalam tabung dana aku , tapi kena make sure la yang korang tak kan usik duit tu kan ... so agak2 nanti bila nak kena renew insurans & road tax dah ade la dana korang kan ...

Tapi jangan la pulak next month nak kena renew, bulan ni kau buat memang tak dan lah kan ...
Hehehe ...

But make sure uolls disiplin tau, jangan sesekali usik duit yang dah masuk dalam tabung dana korang sebelum sampai tempoh yang sepatutnya :)





Selasa, 11 Ogos 2015

TAK TAU NAK PILIH MASKARA MANA ?

Assalaumualaikum semua , wah rupanya dah penguhujung syawal dah kita ni ...
Hari tu banyak sangat attend open house, p raya sana sini, maskara iolls pun dah tinggal hujung hujung saja ! So sekarang kena cari yang the new one la kan ...

Well, as usual aku ni susah nak setia pada satu brand and satu product ... kuikuikui
Sekarang ni aku guna maybeline , so far okay jugak maskara yang ni , compared dengan brand Miss Rose yang aku guna sebelum tu ... tak best langsung, bergumpal okay, sangat tak cantik okay !

sekarang guna yang ni... rasa macam nak cuba something yang baru pulak 
so dah 2 hari aku ulang alik ke watsons sebab tak tau nak beli yang mana, so far ada 2 yang ada dalam top lists aku

1st - Lash potion from REVLON


2nd - Big Eyes from MAYBELINE


yang mana satu ea?
korang ade suggestion untuk mana2 brand yang lebih best ...


tq girls :)