Isnin, 25 Mac 2013

RESEPI : BEGEDIL KENTANG

Assalammualaikum semua

Korang dah makan belum?
Ok sape suka makan begedil, sila angkat penumbuk...
** wah macam nak cari gaduh pulak ayat aku ni**
sila abaikan
angkat tangan tak apa....

so hari ni aku nak share dengan korang semua
 
 resepi  untuk buat begedil

** BAHAN-BAHAN **

  •  KENTANG (4 BIJI - UNTUK 1-2 orang makan)
  • BAWANG GORENG (1 sudu) - di tumbuk
  • DAUN SUP (agak2 je) - di racik halus2
  • CILI MERAH YANG BESAR TU (setangkai) - diracik halus
  • serbuk lada hitam / lada hitam yang bulat2 tu (ditumbuk) --kalau tak nak buh pun tak mengapa
  • Telur (1 biji) 

** CARA-CARA :- **

  • Kepas eh kempas eh KUPAS la Kentang tadi dan Potong DADU ye
  • Selepas di basuh dan di toskan, boleh la di GORENG kentang tu sehingga lembut
kentang yang dah siap di goreng
  •   lepas tu boley la hancurkan kentang tu (lenyek atau tumbuk),dan campurkan dengan bawang goreng yang dah di tumbuk, cili merah & daun sup yang dah di racik halus dan lada hitam tadi......
**kalau suka boleh campur telur kuning sikit bersama adunan tadi, tak nak pun tak apa**
okey adun sampai gini ye, sampai kentang hancur...



  • lepas tu korang boley la buat bentuk yang korang suka...

AKU BUAT BENTUK GINI JE...XKUASA LA MAK JEMAH NAK BUAT BENTUK DINOSOR...:)lol

  •  Dah sudah bentukkan adunan tadi, korang boley la pukul telur, dan sebelum goreng celupkan dulu begedil korang tadi ke dalam telur yang dah di pukul tadi ye..., goreng sehingga kekuningan tau..
okey siap untuk di makan ...:)
kalau korang rajin buat lah SOTO, lagi sedap orang kata makan begedil dengan SOTO, xpun makan dengan nasi atau boley di makan begitu saja...

**ikut kau la JEMAH, janji kenyang**

okey korang selamat mencuba..

CARA MUDAH DAN JIMAT UNTUK 'NYAHKAN' BLACKHEADS AND WHITEHEADS

Assalammualaikum semua....


aku yakin ramai di antara kita yang mengalami masalah
BLACKHEADS & WHITEHEADS
sama la kita...hurm...:-(
sangat huduh kan uoolsss bila dua menda alah ni menepek kay hidung kita....eeeeyeekkkk!!®

so memikirkan benda ni...aku dah mengambil beberapa inisiatif sebelum ni...yang xberapa nak berkesan and it's COSTLY gak...it's cost me around RM 10 - RM 15....so hari tu aku ade terbaca kat satu blog ni....yang dia guna teknik seperti...( sila baca sampai habis, teknik nya akan ku cerita di bawah), dan aku rasa teknik yang dia guna sangat MURAH dan BERBALOI...:-)yuhuuu....®

ok meh ku cerita kat korang macam mane cara yang MURAH dan BERBALOI tu ye...®

1st apa yang korang perlukn ®= = = »
         
                 ==> putih telur, sebiji @ 2 biji je dah cukup....(INGAT!!!!PUTIH TELUR JE DIGUNAKAN...o_O )
                         pesanan ikhlas dari penaja, kuning telur jangan korang buang...boley korang guna masa masak maggi jap lagi....:-) ®
     
                 = => lemon, korang guna 1/4 je lemon tu...
                         [ lemon ni option je, if korang tamau guna pun takpe....fungsi lemon di sini untuk hilangkan bau hanyir telur tu masa korng tepek kan kat
                            putih telur tu kat muka t, and dont worry ia tak memedihkan muk korang®]

                 = => kapas muka / tisu...[ ikut suka korang nak guna yang mana ] ®


Cara- cara :-

1. korang asingkn putih telur dengan kuning telur, korang amik yang putih telur je ye....then boley campurkan dengan perahan lemon tadi ( ni option
    nak masukkan perahan lemon ke tak...macam aku cakap tadi, tak campurkan pun takpe...tapi kena tahan bau hanyir putih telur tu t tau)
p/s :- nak cantik kan...so tahan aje la...:-), small matter je tu...®



simple and mudah je nak sediakan...^_~
 2. so korang amik tisu / kapas muka kemudian celupkan dalam putih telur tadi, then boley la tepekkan kapas / tisu tadi kat muka, so ulang langkah yang
     sama sehingga tutup the whole face korang EXCEPT mata dengan mulut, tak perlu la ye...®


** selepas di tepekkan tisu **
so bila dah siap tu, tunggulah sehingga ia betul-betul kering, then baru boleh tarik tisu / kapas tadi...so boleh la tengok bendasing-bendasing yang tak diingini tu kat situ...., semasa proses menunggu tu, korang akan rasa muka korang makin lama makin menegang....®

** cara ni juga bagus tuk firm kulit korang, so kena rajin buat ye**®



Ahad, 24 Mac 2013

Bagaimana untuk dapatkan kulit yang flawless dengan cara yang cepat?

Assalammualaikum....
Sekarang ni ramai betul yang sangat-sangat teruja untuk dapatkan kulit yang cantik atau lebih tepat lagi....FLAWLESS....and the more important is dengan cara yang MUDAH dan SINGKAT.....
Sape yang tak teruja kan....dengan cara yang mudah dan singkat je dah boley dapat kulit yang diinginkan....ohhhh....EXCITED!!!!

Ok korang untuk dapatkan kulit yang FLAWLESS ni korang xperlu nak makan pills...jamu n etc....
it's just
DI HUJUNG JARI
YESSSSSSSS
DI HUJUNG JARI

untuk pengguna phone SAMSUNG @ ANDROID....korang boleh download application
PHOTO WONDE

untuk I PHONE aku tak sure nama application dia apa BUT i'm pretty SURE that ade application untuk korang jadikan kulit krang jadi FLAWLESS. ...

untuk blackberry...so far aku tak jumpa....rasanya macam tak ada...:-)lol...

ok korang, just pegi kat google play store....dan dah boley start download ye....then bila korang dah snap pictur korang boleh la edit-edit gambar korang nak flaw kan kulit....nak hilangkan tanda jerawat....nak besarkan mata....nak tambah blusher...nak kuruskan muka....nak runcingkan dagu ke...macam-macam boleh ye uollss.....
it's so easy....sume dihujung jari okey....dengan application ni...korang boley dapatkan kulit yang FLAWLESS dengan seawal 2 minit....hehehe...:-)

Actually aku tak tau pun tentang wujudnya application ni...so bila orang-orang ni upload pic dia orang...wow cantik nya kulit dia orang....
esp yang jual produk tuk kulit jadi cantik...so rata-rata aku tengok kulit dia orang mesti flawless gila...hinggalah one day aku tengok instagram aku jumpa 1 instagram tu...,(aku tak ingat insta sape masa tu aku tengok- ya usia semakin betambah begini lah....lupa aje...:-)) ade orang komen kulit dis cantik...then dia bagi tau...tu dia edit guna application photo wonde...so aku apa lagi...

pegi la kat google play store...search = = » photo wonde = = » download!!hehehe

so dulu masa aku tak tau....aku memang TIPAH TERTIPU la kan...TAPI SEKARANG aku bukan TIPAH TERTIPU LAGI...[eh apa aku merapu ni], so korang sapa-sapa yang tak tau tu...boley la download PHOTO WONDE sekarang dan edit la picture tu sampai puas hati ye....:-)
OK!!!ENJOY!!!





tadaaa...ni la hasil dia....

sila download okey

Jumaat, 22 Mac 2013

KERANA NILA SETITIK

Assalammualaikum dan salam hari Jumaat untuk semua...
mari kita perbanyakkan berselawat di hari Jumaat yang penuh barakah ...

Just nak share dengan korang sume lately banyak betul aku terserempak dengan orang2 mintak sedekah dekat dengan kawasan berhampiran terminal one tu...
Bagi aku itu satu 'budaya' yang tak sihat la...
KENAPA...
yela 'budaya' macam ni la menggalakkan manusia2 yang di anugerahkan kekuatan fizikal untuk mencari rezeki dengan cara yang mudah...just duduk tepi satu sudut...bawak 1 bekas duit...then dengan penuh berharap orang yang lalu lalang akan letak duit di situ....

MY POINT HERE,
TAK SEMUA MEREKA2 YANG DUDUK MEMINTA SEDEKAH TU MALAS UNTUK BEKERJA..
ada di antara mereka yang betul2 tak  tak berupaya nak membanting tulang 4 kerat dia orang untuk mencari sesuap nasi...dan mereka hanya jumpa itu je jalan penyelesaian yang dia ada...

TAPI!!!
ade beberapa kes yang buat aku serik nak hulurkan pada mereka2 yang duduk di tepi2 sudut sambil menadah tangan atau yang bawak bekas2 duit tu....

1. aku penah terserempak dengan orang yang macam ni, bila duduk nak mintak sedekah dia kelepotkan (korang paham kan kelepot tu ape, aku tak tau nama lain untuk perkataan ni, SUMPAH UOLLS) kaki dia macam orang cacat gitu,
and ade 1 hari tu, aku terserempak dengan dia yang baru bangun dari tempat dia selalu duduk untuk mintak sedekah tu, and OHHHH NO....selama ni dia berlakon rupanya kaki dia ok je, and dia sihat, kebetulan masa tu hujan...and aku nampak dia berlari masa tu...alahai...

sumber : google
Orang2 kita ni kan pemurah, sebab tu ramai orang2 yang masih mampu untuk bekerja mengambil jalan mudah untuk dapatkan duit...and aku sangat yakin dia orang boleh dapat RM X,XXX.XX sebulan...

DISEBABKAN orang-orang yang macam ni la aku was-was nak letak seringgit/2 ringgit ke...SANGAT...aku TAK AKAN bagi...unless orang tu ade la inisiatif lain which is bukan duduk siti tadah tangan/letak bekas duit semata....ATLEAST ade la tisu ...so bila aku tnya berapa...then orang tu akan cakap...
"tak kisah dik, berapa adik ikhlas"
so aku tade la ralat sangat kan....
betullah orang kata...
KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGAN...
DI SEBABKAN ORANG2 YANG SIHAT NI PEMALAS HABIS ORANG YANG BETUL2 XBERDAYA TU TERIMA AKIBAT
 **tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima**

tak kisahlah berapa kita nak memberi, asal hati kita ikhlas ye...

sumber : mr. google



NOVEL : THE WEDDING BREAKER

Assalammualaikum semua....

Hari ni nak share about novel......
bukan ape membaca kan jambatan ilmu....sila jangan persoalkan baca novel cintan cintun ni jambatan ilmu ke tak....:-)

watak utama novel ni....
 **Tengku Adam Kamil (si handsome)& Ariana Rose(si cantik jelita)**

kisah dia bermula bila Ariana bertindak merosakkan perkahwinan Adam dengan Juwita, yang di rancang sendiri oleh Juwita, dengan membeitahu pada semua orang yang dia telah mengandungkan anak Adam....(mesti korang curious nak tau kan kenapa Ariana buat macam tu....and siapa Juwita)...hehehe...saje bagi korang berteka-teki....

Dan disebabkan dendam , Adam telah meragut kesucian Ariana dan menolak untuk mengahwini Ariana kerana beranggapan Ariana bukan lah dari golongan elit dan Ariana hanya memiliki pendidikan setakat SPM saja.
(sungguh bongkak si Adam ni!!)

 Dan disebabkan itu juga, dia menawarkan pada Ariana supaya menjadi perempuan simpanannya....
Tawaran Adam membuatkan Ariana semakin ingin menjauhkan diri dari lelaki yang bernama Adam.
But in the same time, pada pihak Adam, dia tidak mahu mengambil Ariana sebagai isterinya yang sah,
 tapi tak mahu lelaki lain mendekati Ariana....
**ohhhh sungguh ego kau Adam**
 hanya kerana latar belakang yang berbeza!!malu la beb isteri dia bukan dari kelas atasan....
persoalan nya betul ke Ariana ni bukan dari golongan atasan seperti yang Adam sangkakan..?
akhirnya mereka telah di satukan atas aturan keluarga Adam....bagaimana?? dan kenapa....???
dan bahagia ke mereka selepas perkahwinan yang di aturkan oleh keluarga. ... sedangkan Adam tidak mahu memperisterikan Ariana. ....


so overall aku bagi rate untuk novel ni..
4 bintang dari 5

best jugak....tapi novel biasa la...
HERO & HEROIN MESTI GOOD LOOKING....lol :p...

and sure xmenyesal beli n baca...
EVEN
cover dia tak berapa nak menarik minat aku....


SINOPSIS CERITA...NOT SURE U'LL BOLEH NAMPAK CLEAR KE TAK...

ok korang boley la gi terjah POPULAR ke MPH ke...n harga dia RM 25 je....(kenapa aku tulis je di situ, is dat too cheap) :p

kalau korang nak sewa dari aku pun boley....hehehe....


Rabu, 20 Mac 2013

~~HERO MALAYA~~



Lirik Lagu Ajari Aku – Anuar Zain
Ajari aku tuk bisa
Menjadi yang engkau cinta
Agar ku bisa memiliki rasa
Yang luar biasa untukku dan untukmu
Ku harap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku
Tuk terangi jalan ku yang berliku
Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku
Mungkinkah semua akan terjadi pada diriku
Hanya engkau yang bisa mencintaiku
Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku
Ajari aku tuk bisa mencintaimu



Selasa, 19 Mac 2013

GOOD NIGHT


macam mana nak letak tandatangan@sign pada setiap post

Assalammualaikum....

hari ini aku nak share sikit macam mane step untuk letak tandatangan pada setiap kali korang post story dekat blog korang....

so  boleh kita mulakan sekarang....

ok first sekali korang boley create korang nya signature kat sini...


ok korang da bukak web tu....,

so korang kena ikut step2 kat sini tau....

1.START NOW!

2. Using a signature creation wizard (write down ur signature ok)

3.  PILIH TULISAN

4. Pilih size

5. Pilih warna (ikut la kesesuain warna latar blog korang...ok....)

6. Pilih la corak sign yang korang nak appear nanti....nak melintang ke ,senget sikit, senget banyak ke....sukahati la ye...asalkan bahagia...ye tak....:)

7. Lepas tu korang click NEXT then akan appear 3 pilihan....
==> want to use animate...?
==>want to download?
==>WANT TO USE THIS SIGNATURE?
so korang pilih yang 

WANT TO USE THIS SIGNATURE 
 tu ye...sebab tu aku buat huruf besar tu....=)

so after that korang dah click want to use this signature tu dia akan appear 

==> HTML 
==> BB

so make sure korang click yang HTML tu tau... 

and then korang click pulak 

generate a code for my handwritten signature 

ok lepas tu korang pegi kat korang nya blog...

korang pegi dekat

  1. TEMPLATE
  2. EDIT HTML
  3. TICK EXPAND WIDGET TEMPLATES
  4. TEKAN CTRL+F (serentak ye uolss)
  5. CARI KOD  <p class='post-footer-line post-footer-line-1'>
*kalau tak jumpa yang kod penuh...korang just taip footer line je...mesti ade

6. THEN KORANG BOLEY COPY & PASTE KOD YANG DAH BUAT TADI DEKAT BAWAH KOD YG footer-line TU....INGAT YA...PASTE DEKAT BAWAH KOD BUKAN DELETE!!

7. SEKARANG SAVE LA TEMPLATE KORANG YANG BARU NI....
SO DAH SIAP...BOLEY LA VIEW KORANG NYA BLOG ....
CONFIRM LETUPPP JEMAH....
HEHEHE...:)



Rabu, 13 Mac 2013

real life

i totally agree dengan ayat ni!!


Isnin, 11 Mac 2013

magic powder


hi deariest....
nak share sikit hari ni tentang 1magic powder....
kenapa saya kata dia magic...sebab....
IANYA SANGAT -SANGAT LA PERFECT
WHAT?????
YES IT'S PERFECTTTTTT!!!!
ape yang perfect nya....
compact powder ni just guna sikit je untuk setiap kali penggunaan BUT hasil dia....
SANGAT SUPERBBBBBB UOLSSS!!!!
SERIOUSLY!!!
lepas korang pakai bedak ni...korang akan nampak muka korang sama macam bila korang touch up BB CREAM!!!!!seriously....wa cakap lu beb....:-)
and the best thing is...korang akan rasa muka korang ringan je....xrasa pun macam korang tepek segala mak nenek kat muka korang tu sebab nak nampak muka yang flaw....
ia seperti 1 sentuhan magic pada muka uollsss...:-)
sangat bestttttt!!!
kalau nak tau kena cuba sendiri....:-)


Khamis, 7 Mac 2013

PERCUBAAN PERTAMA KALI

Hari ni nak share sikit 
tentang
PERCUBAAN PERTAMA KALI
aku....
ish ape la yang aku try 1st time ni....
jeng jeng jeng....


ni dia...

COSMODERM SKIN CARE
yeay...aku pertama kali mencuba set penjagaan muka dari rangkaian
COSMODERM
tengok la paper bag dia tu...seyes comel uolss...
ok macam mane aku boley terpikir untuk menggunakan rangkaian cosmoderm ni....

sebab nya....
kulit muka aku ni boley la di kategorikan oily...esp...dekat bahagia T-ZONE tu....
so aku duk la mencari produk yang dapat membantu masalah oily di muka ku ini...
then....one day tengok dok ber fb...so terjumpa page COSMODERM....then aktiviti 1st...terjah album dia....then tgok dekat wall dia...so i pm admin page tu...then cerita la my problem, then admin suggest i untuk guna rangkaian tea tree foam..n set vitamin e...
tapi biasala....xterus beli lagi....
(sebab dah jeran or pengalaman lama banyak mengajar diri ini -- CEWAH)
so bermula la aktiviti yang sewajarnya...
bertanya pada pak cik google...
try search se maksimum mungkin testi2 pengguna skin care COSMODERM and dis time i cari semaksimum mungkin dari blog2 yang bukan menjual COSMODERM

KENAPA???

Sebab aku nak cari the real testi not a fake one...
paham x maksud aku di situ...
ye lorr...kalau pergi ke page penjual2 mesti aku akan juma e only +ve thing about dis product...
ape yang aku nak cari ialah advantages & disadvantages product ni
so bila dah puas hati n betul2 yakin barulah boley buat keputusan untuk
MEMBELI
am i rite???
HEHEHEHE....
so sebab malas nak beli on9...then g guardian...
tapi xbnyak la choice yang ade....
and sangat limited 
so masa g guardian tu i just bought dis one
 
foam cleanser
ok bagi aku pencuci muka dia ni best...and the best thing...after a month guna...muka aku dah 
KURANG OILY .....wah suka la kan....xsia2
berbaloi harga aku beli kat guardian RM 16.90

then lepas seminggu macam tu guna foam dia...rasa macam nak beli yang lain...yang admin suggest kat aku masa aku pm dia kat fb tu...
so aku refer dekat list ejen yang ade dekat page cosmoderm tu
cari ejen yang ade dekat seremban...

aku malas la nak beli online sebab eh....

1) ade caj pos...(RM 6 tu duit okeyyyy...boley lunch hari ni)
2) encik pos laju tu dah kenal aku...dan dia penah kata macam ni
"asyik muka awak je yang terima barang pos"
sentap aku beb!!!
hahahaha

so aku contact ejen dekat seremban tu nak mintak C.O.D....
then she said C.O.D. is FREE or NO CHARGES...
(memang itu yang aku nak = = => hahahaha)

so aku beli set yang ni...
SET VIT E
krim ni aku guna waktu malam sebelum beradu

yang guna once a week only okeyyy
nice smell!!!
so total untuk ke tiga2 produk vit e kat atas ni lebih kurang RM 58.xx, xsilap aku...xingt sangat tapi xsampai pun RM 60.00

so masa aku beli tu ejen tu bagi aku template....


korang refer ea....kecik la pulak....sory kalau xclear ye...

so next time aku cerita kenapa aku amik foam dari rangkaian tea tree & yang lain dari set vitamin e....

so for me
dis product is AWESOME....
seriously
i love COSMODERM
&
SANGAT BERBALOI!!

ok c u then next time...

Selasa, 5 Mac 2013

KTM 1 MALAYSIA....:-)

hi readers.....
rasanya sume dah tau pe itu KTM 1 Malaysia kan....korang....korang ade apply x.....sygnya kl x apply....rugi....

AKU??????uish mestilah apply.....(walaupun jarang aku naik komuter~~~wakaka)....eh jarang bukan bermaksud aku x naik komuter langsung kan.....

Nak apply dia murah je. ...RM 1 je....:-)....berbaloi la uolssss byr RM 1 tu kan tuk dapatkan potongan 50% daripada harga asal tiket tu kan.....SERIOUSLY BERBALOI OKEY......

mcm tadi....aku nk p KL......opppssss aku dari SOMBAN.....well....biasala aku pemegang lesen TAPI amatla takut nak drive.....lesen dah full uolssss tapi tapi tapi.....korang sambung la sendiri.....hahaha.....so khidmat KTM la yg menjadi pilihan aku.....so i'm so excited la kan nak guna kad ni.....1st time uollllsssss nak guna kad ni.....

so ape yang aku boley kata....dgn adenya kad ni boley la kita berjimat...hehehe...
itu je point nya....

~~1ST TIME UOLLS~~

ha ni nak story dekat sini....
pengalaman aku berhadapan jem yg teruk 
ye teruk....
teruk sebab jalan tu jalan kampung je...jalan sempit....ade 1 laluan je tuk setiap laluan and 2 2 tu jem...so kenderaan dari 2 2 arah memang xboley bergerak
jem yang tade pergerakan kereta...n we all stuck kat situ almost 2 hours....
orang dalam kereta boley kuar dari kereta dan 'berkelah' kat tepi jalan tu...
1st time tu yang nak cite tu....

ok meh baca lagi meh...
sebab ape jem...
sebab belum raya lagi kan...
sebab 
ACCIDENT 
lori besar terbalik dan terbakar...uhhh dasyat gak....

penyebab jem tu mayb sebab masa tu dah malam...then menyukarkan tugas2 mereka yang terlibat untuk mengeluarkan mangsa dari lori tersebut....
 (aku xpasti la individu dalam lori tersebut selamat atau x , sebab tengok dari keadaan lori yang teruk tu susah nak cakap....)

ni lah antara sebab2 kenapa aku takut sangat2 nak drive...
bapak aku siap kata (gantung je la lesen tu)...huhuhuh...
kadang2 kemalangan yang berlaku tu...ramai yang jadi mangsa di atas kecuaian pemandu lain 

kan bagus kalau sume pengguna jalan raya ade kesedaran yang tinggi dalam diri betapa pentingnya sikap berhemah semasa di jalan raya...ni tak, kalau drive tu nak laju je...nak drift je....kesian orang lain yang tak bersalah jadi mangsa....

Tapi yela, kita merancang, Allah yang tentukan....Dia lebih mengetahui....

ok uolss c u then...
berhati2 ye di jalan raya....
ape orang kata ....
biar lambat asal selamat