Sabtu, 23 Februari 2019

CARA DOUBLE CLEANSING


Assalamualaikum semua and hello :)



Aku confirm korang mesti pernah dengar word double cleansing kan...actually double cleansing basis step yang penting and korang kena wat dalam daily skincare routine korang .

Dulu masa aku tak tau apa tu double cleansing ni selalu pikir double cleansing tu cuci muka dua kali...😌 oh my dear u'r totally wrong about double cleansing concept...haha pity me ... 

So bila dah lama rajin2 membaca , then tau dah double cleasing tu apa ...jangan gelak please :)

Double cleasing kalau ikut kan betul la cuci muka dua kali but bukan la dengan face wash yang biasa tu tak kesah la korang pilih yang foam base ke yang kurang buih ke ... 

Double cleansing ni korang cuci muka guna oil cleanser , selalunya once a day buat ni... normally belah malam la...then baru guna cleanser biasa yang korang guna tu. 




Currently aku guna oil cleanser from Hada Labo ... Harga around RM 57 ... korang boleg je cari dekat Watsons, Guardian, Selected pharmacy, Shoppee pun ada jugak ...

Normally aku akan buat double cleansing belah malam which is aku dah tak apply any bedak or foundation or segala mak nenek makeup dekat muka sebab double cleansing ni function dia nak bersihkan 'kotoran' or benda2 yang dari makeup korang tu yang cleanser biasa tak leh nak remove kan ... macam makeup korang yang ade oil based tu dia akan bersihkan .. itu contoh ..

Cara dia , korang pump kan dalam 2-3 pump kat tapak tangan yang kering, and also make sure muka kita pun kering jugak time tu then gosok kan dekat the whole face korang sambil tu urut2 la muka korang tu then agak2 dah puas hati dah cover the whole face, letak sikit air dalam 2, 3 titikkat tapak tangan sampai minyak tu dia dah tukar jadi macam warna putih then sapu pulak dekat muka bagi rata and bilas la muka korang. Lepas tu boleh la guna cleanser biasa yang korang guna tu . Mudah sangat kan and tade alasan pun nak skip step ni actually .

Actually banyak je brand oil cleanser ni, so korang kena pilih ikut kesesuaian kulit korang. Even harga a bit pricey tapi dia quite jimat jugak sebab kita just guna sehati sekali je and for me after i did double cleansing ni rasa macam kulit lebih supple and whitehead pun yes makin kurang ...geram je dengan benda putih tu kan...

So korang yang mana confuse about double cleansing tu hopefully entry ni dapat clear kan apa itu double clenasing :)







8 ulasan:

  1. Few months ago, agak rajin juga nak buat double cleansing ni. Sekarang ni rasa malas gila so dah lama tak buat :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe ye la...sometimes penyakit m tu mmg dtg
      tapi kena start buat double cleansing semula tau

      Padam
  2. Dulu tak tahu about double cleansing bagai ni ..selalu cuci mekap terus dgn cleanser je..now makin mendalami dunia kecantikkan bru thu pentingnnya double cleansing

    BalasPadam
    Balasan
    1. me too ... dulu pun tak tau double cleansing tu cmne 😂

      Padam
  3. Tak pernah try double cleansing sbb saya seorang yang sangatlah malas haha
    But maybe I shall try it now seeing how easy it is and thankfully, product saya kebanyakkannya pun dari Hada Labo. Thanks for the tip :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang kan ... memang takde alasan tak nak wat double cleansing ni in skincare routine hehe

      Padam
  4. Wahh nice tips. Thank you sebab share :)

    BalasPadam