Khamis, 10 Oktober 2013

MACAM MANA NAK GUNA MAYBANK VISA DEBIT KAD untuk MSOS





Dah tiga hari dah aku frust sebab aku nak buat MAYBANK SECURE ONLINE SHOPPING still tak berjaya ...aishhh depa ni memang nak suh aku berjimat cermat la....

so as usual sebab asyik fail je aku pegi la google...so depa suh pegi kat m2u dekat bahagian utilities then update dekat situ ... and bila aku pegi sign in dekat aku nya m2u...aish mane lak utilities ni ... camno nak update ni ... alahai ... dugaan sungguh la ... ok sabar - sabar ye ...

next apa lagi ...setelah cuba beberapa kali terdetik le idea nak call customer service maybank (ceh baru nak dapat idea ... huhhh ... ape da... then call la 1 300 88 6688 dan ikut je le arahan ... ni lagi satu hal ...boleh pulak tekan nombor sambungan yang salah, aishhh....nasible customer service dia mesra pelanggan then dia yang tolong sambungkan ke bahagian sepatutnya ...

eh sebelum tu pastikan kad uolls tu adelah kad debit okey ...< cherry yang ranum  @ MU version >

sumber : google

bila dah bercakap dengan person yang incharge just bagi tau dia je yang nak register phone number tuk VISA DEBIT CARD , nanti dia akan tanya uolls few questions tuk pengesahan la ic number, account number, nombor yang kat depan kad, alamat then lagi satu phone number yang kita nak register tu 
untuk mudahkan urusan, seeloknya korang guna no phone yang sama untuk TAC M2U sebab lain nombor nanti korang kena register pe tah dia cakap hari tu ...lupa den < ape ni ...belum tua lagi sume lupa >

bila dah setel ni so aku pun excited le nak p buat transaction yang fail je tu kan ...eh sekali fail lagi
awat ni ...ape lagi  ... ape lagi ...ape lagi????
 huhhhh ...
nak kata balance aku tak cukup ... aku dah sign in sign out dah M2U tu nak cek balance aku ....eh cukup la...hishhh ape lagi ni

so memang malas la nak call maybank lagi  so aku tanya je dekat kawan aku kot-kot la dia tau ...
and and and ... dia tau ...bagus bagus bagus
sebab aku still fail lagi sebabnya kalau nak buat transaction lebih dari RM 500 per transaction kita kena 
ubah had limit dulu dekat atm mesin tu
so satu keja lagi la pulak kena tukar limit pembelian tu , so aku pilih la limit yang aku nak tu ... alang2 tu aku ubah sekali limit untuk transfer duit ... senangkan tade la t asyik nak p atm machine je ..(walhal memang selalu pi pun kan ...hahaha)

and lepas 2 step ni aku buat, barulah pembelian aku tu berjaya ... YEAYYYYY!!!

ok guys...hope this will assist u incase u guys face problem yang sama macam i budak yang baru belajar ni :)

see you soon 











8 ulasan:

  1. dear, nak tanye..
    dekat atm tu.. klik kat mana untuk tukar had limit tu?

    BalasPadam
  2. hi Che Yah

    bawah skali sbelah kanan, click transaction limit maintenance

    pi mybank online banking, clicks account & Banking, clicks transfer, clicks transaction limit maintenance (sebelah kanan bhgn bawah skali)

    pastu tukar limit transfer = rm10k, 3rd party transfer = rm10k, ibg transfer = 10k..

    selamat mencuba :)

    BalasPadam
  3. Mesti maybank atm machine?lain tak boleh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat kat maybank2u
      pergi kat: had pembelian ATM/Debit kad

      Padam
  4. Hi kcthepro

    maksudnya lain tu mcm mane ...
    tuk setkan limit amount ke?

    BalasPadam
  5. kalu ubah limit kat online tak boleh ker?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak sure dik....cuba call hotline bank untuk kepastian...

      Padam
  6. Kalau Nak Daftar MSOS Masa Buat Kad Debit Tu Boleh Dok Kak.?

    BalasPadam