Selasa, 11 April 2017

KERIA GULA MELAKA SIMPLE

Assalamualaikum semua

Hari tu pi jalan2 kat melaka memang teringin nak jugak nak beli kueh keria yang femes tu...bila sampai tengok ramainya orang...ramainya yang q...memang malas la .... so tak jadi beli ...
Kebetulan last week naik cameron so beli banyak jugak keledek , asalnya nak rebus nak makan gitu sajo...mood terlebih rajin pulak so tengok gula melaka pun ade stok kat umah...so let's do it yang simple aje kan...eh haruslah sedap okay even simple...hihihih

Mula2 korang kupas la kulit keledek ni dulu, then potong dadu dan basuh bersih and lepas tu rebus hingga empuk ya keledek tu .... dah kata balik dari cameron kan...so iolls guna keledek purple ni, bukan putih or merah .... hehehe :)


Dah rebus empuk, so boleh lah toskan keledek tu tadi tunggu hingga sejuk seikit tuk korang lenyek kan...eh actually tak tunggu sejuk pun takpe..sebab nak lenyek kan tu guna senduk nasi tu..mudah gitu....hehehe...


Lepas tu boleh le gaul dengan tepung gandum sikit ... make sure tepung uolls tak banyak sangat sebab nanti bila tepung lebih dari keledek kueh korang dah x sedap


then uli guna tangan k...bagi tepung ngan keledek tu bergabung ...ceh..ayat aku ... hahaha


lepas tu boleh la bentukkan kita nya kueh keria ni ... bulat besar bulat kecil bulat semua ... hehehe


purple uolllsss


So lepas tu boleh la goreng kan dia sampai kuning keperangan okay



Lepas dah goreng tu boleh le prepare kan bahan tuk wat sira dia pulak...

so bahan2 tuk sira dia ,
gula melaka
gula pasir
garam sikit
and air
sume bahan2 ni korang jerang kan dia sampai dia jadi pekat k

kacau hingga gula melaka and gula pasir larut dan jadi pekat

Agak2 dah pekat dan likat tu boleh le kecik kan api dan masuk kan kueh yang dah di goreng tadi


Kaco hingga dia menjadi sarang kat kueh kita tu ... haha betul ke term sarang tu ...:p

siap dah..2 versi satu bersarang 1 lagi yang pololesss...hehe

nyummmmy!!
okay selamat mencuba :)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan