Ahad, 30 April 2017

Resipi : Bubur jagung cha cha and sago

Assalamualaikum semua ....

Cuti2 ni rajen pulak nak wat menu tuk tea time yang acah2 fefeeling rajeen kan...ececece...
Lama dah teringin nak makan bubur jagung ni..so jom le kita sama2 ke dapur dan bertukar jadi chef tuk dapur sendiri ... hihihi

Bahan2 dia
Jagung ayam brand 2 tin
Santan kotak kecil 1 kotak
Cha cha 1/2 cawan ( ikut suka, nak lebih pun boleh jugak)
Sago 1/2 cawan ( ikut le nak banyak pun boleh)
Gula melaka 2 sudu besar
Gula pasir 5 sudu besar, yang ni nanti ikut uolls sebenarnya kalau suka manis lebih le sikit kalau tak suka manis, kurangkan le..seeloknya lebihkan manis pada senyuman je...ciaciacia
Garam secubit
2 helai daun pandan di simpul

Cara2:-
Didihkan air dan masuk cha cha hingga masak , angkat dan toskan
Sago pun wat cara seperti cha cha okay
Lepas tu korang satu kan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan masak dengan api sederhana hingga mendidih santan tadi, kacau tau jangan tak kacau lak nanti santan pecah tak cantik lepas tu masuk kan air dalam 2 cawan mac tu tunggu hingga didih lepas tu masukkan pulak jagung, cha cha n sago then kaco lagi hingga masak . Siap! Sedap di makan waktu panas or sejuk ..nyummmm





Tiada ulasan:

Catat Ulasan