Isnin, 10 Jun 2013

TIPS BELI KERETA


Assalamualaikum semua

macam mana hari isnin anda??
well my day is great ^___^ so no Monday blues for me today ^________^

ok korang dah ade kereta?
so untuk orang yang tade lagi macam aku ni, one day mesti nak juga tambah hutang yang dah sedia ada tu kan , adehhhh :((

so jum le kita kongsi apa yang patut ye ...

1 ) SURVEY

korang boleh buat survey dari web2 brand kereta tersebut,
tengok le harga dia, spec dia n so on
atau boleh pergi sendiri ke show room kereta tu lagi puas hati kan
so kalau mane yang boleh test drive boleh le kita test drive kan, lagi puas hati kot :p

ni le yang aku dapat hasil dari uji kaji yang aku buat ~~ pening sekejap~~
 2) KENAL PASTI

ok dah buat survey mestilah dah tau kan berapa harga dia, so kena la kenalpasti FINANCIAL kita macam mane,
 kena buat bajet
 komitmen lepas dah pakai kereta nanti
 ikut kemampuan la ye
 
tak kan le duit gaji nak habis bayar loan kereta je bulan2
lepas dah buat bajet, tolak bahagi darab campur so tau le model apa yang akan jadi 'NEW BABY'
kita nanti kan then boleh le contact ejen2 sah jual kereta ye

tips aku : aku cari ejen mana yang offer banyak FREE GIFT gitu 
^_____________^ 
dan dokumen yang di perlukan tak banyak
ada ejen yang mintak ic, lesen, bank statement 3 bulan, salary slip, EPF statement
dan ade juga ejen yang mintak just ic, lesen & salary slip je
so less is better rite hihihih ^_______^

dan last sekali cuba cari forum2 yang bincang pasal kereta yang korang berkenan tu
sedikit sebanyak boleh bantu koran..

p/s: bila ye harga kereta nak turun hurmmmm 

 
 




 

 

 


 





4 ulasan:

  1. hehhee... xD xtau la bila nak turun harga..y pntg beli kereta y mmpu kita bayar xD

    BalasPadam
  2. Kan...ikut kemampuan yg pntg

    BalasPadam
  3. yang no 2 tu penting... kalo financial kite ciput... maintain dulu dengan yang kite ade je le....

    BalasPadam