Isnin, 1 Julai 2013

cara terbaik untuk KUTIP HUTANG

Assalamualaikum semua

wahhhh macam ceti pulakkkk ye siap buat entry lagi pasal HUTANG
tagline penting
SAYA BUKAN AHLONG SAYA CUMA NAK TOLONG
ececece
sudahhhlahhhh

actually kita a bit rasa marah hari ni
aishhh memang muka ni nak cepat nampak tua la kan sebelum usia
not good okeyyy

so nak release sikit nak tulis jugak dekat sini
eh perlu ke...kalau tak perlu pun kita nak tulis jugak
tak kira...:p
macam mane ye nak buat pada orang yang susah sangat nak bayar hutang ni
even tak banyak pun dia hutang tapi lepas le jugak duit tu nak bagi 
adik-adik, anak buah, sepupu-sepupu duit raya nanti
kita ni kadang-kadang malas la nak gaduh-gaduh sebab duit yang tak berapa nak banyak tu
sebab silaturahim tu lagi bernilai kan --T_T
tapi sebab itu duit dari hasil titik peluh kita
mestilah kita nak balik hak kita kan
sometimes kita ni rasa ni 'pengemis' lak atas hak kita sendiri
malas le tiap-tiap bulan nak mesej orang tu tanya bila nak bayar 
dan akan berharap pada tarikh yang orang tu janji untuk bayar
end up dia tak bayar
kita balik rasa sakit hati dan marah
Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam At-Termizi dan Imam Ahmad dan Imam Ibni Hibban :-
Maksudnya :
Roh seseorang mukmin itu tergantung yakni dihalang daripada tempat yang mulia dengan sebab hutangnya sehinggalah hutangnya itu dijelaskan.

Rasulullah saw bersabda “Berhati-hatilah dalam berhutang. Sesungguhnya berhutang itu suatu kesedihan pada malam hari dan kerendahan diri (kehinaan) di siang hari”.


p/s :- agaknya macam ni la  PTPTN rasa bila peminjam-peminjam dia tak bayar hutang, adehhhh
       

1 ulasan: