Jumaat, 17 Mei 2013

Banyak Mana Air Putih Yang Harus Di Minum Sehari ?





Assalamualaikum

Alhamdulillah hari ni basah juga bumi Allah, yela dah lama kan tak hujan.

Rasanya uolls semua dah tahu kan banyak kebaikan yang kita dapat bila kita amalkan meminum air putih @ air kosong . Tak kesahlah la nob uolls panggil apa, janji sama makna.


 

 Ramai yang tahu kita perlu minum air masak yang banyak tapi tak tahu berapa liter yang perlu kita ambil dalam sehari.

sebab tu aku dengan baik hati...ecececeh...nak kongsi dengan korang berapa liter yang perlu korang amik 
ade 2 kaedah yang korang boleh refer

PERTAMA

20130515232038.png


berdasarkan gambar di atas korang mesti nampak yang setiap 25KG badan kita memerlukan 1LITER AIR
So korang boleh kira sendiri kan...
let say berat korang 50kg so badan korang perlukan sekurang-kurang 2liter air masak dalam sehari

ok jom tengok 2nd method lak

KEDUA 

20130515231701.png 

method untuk teknik yang ke dua ni lak 
berapa berat korang darabkan dengan 40 then plus another 50
contoh :-
50 X 40 = 2000 , 2000 + 50 = 2050
so maknanya korang perlukan lebih kurang 2.1 liter air masak dalam sehari

so apa yang boleh di rumuskan, kedua kaedah ni akan memberi korang jawapan yang lebih kurang je kan, so itulah jumpah kuantiti air masak yang badan korang perlukan dalam sehari.

maybe ada di antara yang susah sangat nak minum air masak yang banyak dalam sehari tu kan so rasanya korang boleh buat 1 jadual
7am - 9am = ? liter
10am -11am = ? liter
12pm - 1pm = ? liter
and so on
dengan adanya jadual aku yakin yang korang akan lebih disiplin and lama-lama nanti akan biasalah kan tak gitu Mak Jemah...

tips tambahan : seeloknya jika korang ada minum air yang manis, pastikan korang menambah jumlah pengambilan air masak dengan kuantiti air manis tersebut
eh apa aku cakap ni...korang paham ?
tak paham...?
ok macam ni, kalau ikut jumlah yang aku kira untuk si A yang berat dia 50kg tadi, dia kena minum air masak lebih kurang 2liter air kan dalam sehari,
so let say si A ni minum air sirap bandung 1 mug besar, so later on dia kena laminum gak air kosong 1 mug besar , so total up hari tu dia akan minum air masak 
2 LITER + 1 MUG BESAR

sungguh menyelerakan aku nengok air ni, dah le pink !!

p/s : kalau uolls confuse, dengan berat korang yang 50KG tadi , kena minum 2LITER ke 3LITER, so ikut le gerak hati korang, minum air masak sekurang-kurangnya 3 LITER sehari.
~~aku sekadar berkongsi sedikit ilmu yang aku tahu~~

terima kasih baca entry ni
XOXO



2 ulasan:

  1. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Minum air yang cukup jika ambil vitamin

    BalasPadam
    Balasan
    1. welcome ummu , yup mesti minum banyak air kosong atleast 3L per day :)

      Padam