Selasa, 14 Mei 2013

Tips Cinta Jarak Jauh ^_^

Assalamualaikum

Aku percaya ramai di antara kita yang pernah @ sedang @ akan berdepan dengan situasi 
CINTA JARAK JAUH

actually kalau kita betul-betul IKHLAS and JUJUR  jarak bukanlah satu halangan 
BETUL TAK?
pokok pangkalnya diri korang 

dengan dunia yang semakin kedepan sekarang, macam-macam teknologi yang sangat2 advance so dah tade sebab dan alasan kenapa susah kita nak survive dengan LONG DISTANCE RELATIONSHIP 
macam yang aku cakap tadi
POKOK PANGKALNYA DIRI SENDIRI
 so kat sini aku nak share la serba sikit macam mane untuk kita survive in our relationship 

1. SETIA

TAK WAJAR

 walaupun korang jauh, dan tak berjumpa satu sama lain dalam tempoh yang lama bukanlah alasan korang untuk mencari kekasih baru ye..
tak bagus macam tu
 kita dah bagi harapan kat orang so kita kena la bertanggungjawab pada perasaan partner kita tu




2. PERCAYA

jangan terlalu syak wasangka & cemburu.
not good for long term pada relationship korang.
so just so so je okey, berjaga-jaga itu BAGUS but bila TERLAMPAU tu akan menyebabkan pasangan kita RIMAS
so bila dia dah RIMAS ko peratus untuk dia cari yang lain sangat tinggi okey uolls

3. KOMUNIKASI & BERHUBUNG

dah la dah jauh, so kena la pandai cari alternatif macam mana nak buat supaya korang " tak semakin jauh"

SMS
hantarlah sms pada pasangan anda ye
orang kata sebagai pengganti diri
kehkehkeh

call pasangan anda di waktu yang sesuai...janganlah la ko call dia wrong timing lepas tu orang tu tak jawab ko mula la syak bukan-bukan, dah mula timbul konfliks
NOT GOOD OKEYY!!
 
EMAIL 
mungkin ade yang berjauhan beribu-beribu batu nautika memisahkan, so untuk jimatkan kos korang boleh guna khidmat email
atau

INSTANT MESSENGER 
SKYPE
so tade alasan lagi okey

cara ni juga dah menunjukkan yang anda sentiasa ingat dan beri perhatian kat dia

sekarang pun dah banyak talipon pintar, so korang dah boleh download terus application ni kat hape uolss.

p/s :- gunakan teknologi dengan bijak ye uolls, jangan salah guna okeyyy!!

4. BUAT KEJUTAN

tak salah rasanya bila korang bagi kejutan pada pasangan korang walaupun JAUH
mesti dia terharu gila kot
(kalau aku pun terharu weh...sob sob sob)
so kena la kreatif nak bagi kejutan apa untuk si dia 
eg : antaranya boleh kirimkan bunga ros kat dia...jangan lak kau bagi bunga taik ayam lak
yang tu silap2 ko yang terkejut nanti...WAKENABEB

5. JANGAN TIMBULKAN KONFLIK DALAM TEMPOH YANG LAMA

 bumi mana yang tak dilanda hujan, macam tu gak relationship
so bila sesekali timbulnya konflik cepat2 la selesaikan ye
berfikiran secara matang & buangkan ego tu jauh2 ya
barulah hubungan tu 'hidup' walaupun jauh

and last but not least

sekadar gambar ^_^
 okey tata
and see you soon
 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan